Marius Budăi Marius Budăi FOTO: INQUAM PHOTOS/George Călin

Toți știau. Episodul 3: Minciuna lui Budăi

Scris de  Iul 13, 2023

O săptămână și mai bine. 

Atât a avut la dispoziție ministrul Budăi pentru o reacție onestă și corectă factual în calitate de principal responsabil politic în cel mai recent scandal național declanșat de dosarul DIICOT în care sunt investigate trei centre sociale din Ilfov.

După o săptămână și mai bine, cu resursele uriașe reprezentate de funcționarii din subordine, Marius Budăi nu știa, marți seară, când anume a aflat instituția sa despre problemele din aceste centre. 

Simplă - dar fatală - greșeală sau eschivă politică? Nu știm. Ce știm este că a mințit.

I0 INQUAM Photos George Calin

Într-un comunicat transmis presei marți seară, la opt zile de la percheziția-mamut a DIICOT la centrele din Ilfov - comunicat purtând antetul Ministerului Muncii și prezentat integral de Hotnews -, instituția condusă de Budăi își începe apărarea cu o afirmație: „Situația Centrului de Îngrijire și Asistență (CIA) „Sfântul Gabriel cel Viteaz“ ce aparține Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” a intrat în atenția Autorității Naţionale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD) ca urmare a sesizărilor făcute de vecini ai respectivului centru (adresă înregistrată la ANPDPD în luna iulie a anului trecut)”.

Această afirmație este, conform documentelor obținute de Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București (BdB), una falsă.

Ministerul nu greșește cu o lună sau două, ci cu nouă: instituția aflase oficial primele informații despre posibile rele tratamente într-unul dintre centre chiar în ziua în care Budăi a fost instalat ministru.

Cronologia incompetenței

Ministrul Marius Budăi își începe oficial mandatul de ministru al Muncii în 25 noiembrie 2021, când Guvernul Ciucă, un cabinet al coaliției PSD-PNL, depune jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. Este momentul în care Marius Budăi devine, formal, ministrul Muncii.

În aceeași zi, la Registratura Generală a Ministerului Muncii este înregistrat, sub numărul 23269, un memoriu prin care vecinii Centrului Sfântul “Gabriel cel Viteaz” din Pipera reclamă, între altele, condițiile inumane la care sunt supuși beneficiarii. În petiție, ministerul lui Budăi este informat despre personalul „insuficient și slab pregătit” din centru, precum și despre „lipsa de îngrijire și supraveghere corespunzătoare” a beneficiarilor. În susținerea acestor afirmații, vecinii centrului vorbesc despre prezența periodică a ambulanțelor și a autospecialelor SMURD, precum și a echipajelor de poliție. În plus, oamenii anunță ministerul că, din demisolul unde sunt cazate persoane cu dizabilități mintale, „se aud țipete, gemete, zgomote de altercații” și solicită angajaților din subordinea proaspăt numitului ministru Marius Budăi să ia măsuri.

I1.1

I1.2

I1.3

I1.4

Această petiție - care a ajuns simultan și la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) din subordinea ministerului lui Budăi, unde a fost înregistrată sub numărul 34887 - nu este nici ea prima semnalare a problemelor din centrele din Ilfov la nivelul instituțiilor din subordinea sa.. Fiind însă depusă chiar în prima zi de mandat al lui Budăi la Muncă, este prima din mandatul său.

În 14 octombrie 2021, la nouă zile după ce primii beneficiari au ajuns în casa de lângă ei, vecinii au realizat că acolo funcționează un centru pentru persoane dependente și au scris autorității care, cu câteva luni înainte, a acordat centrului licența de funcționare: aceeași ANPDCA din subordinea Ministerului Muncii, condus atunci de Raluca Turcan.

Prin această petiție, reclamanții transmit instituției că „persoanele cu dizabilități sunt cazate într-un demisol și frecvent se aud țipetele celor din incintă”.

Vecinii încă nu înțelegeau, la puțin peste o săptămână de la venirea primilor oameni acolo, pe deplin ce anume se întâmplă în casa de lângă ei și cereau informații despre legalitatea întreprinderii sociale..

I2

După mai bine de două săptămâni, timp în care hârtia se plimbă între minister și instituțiile subordonate, o echipă de control a Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov vine în control pentru a verifica cele reclamate.

Rezultatele controlului din 1 noiembrie 2021 sunt transmise petenților în 9 noiembrie: totul e în regulă.

I1.3

Nemulțumiți de concluziile controlului, căci vedeau cu ochii lor că lucrurile nu sunt nicidecum în ordine în Centrul de lângă ei, în 25 noiembrie, prima zi de ministeriat a lui Budăi, vecinii revin, așadar, cu propriile observații și cer în continuare măsuri.

Această revenire a vecinilor primește un răspuns de la cei din subordinea lui Budăi abia după aproape două luni. Mai mult, răspunsul este unul obraznic ce poate fi tradus cam așa: situația din centru este în regulă, noi monitorizăm iar petiția dumneavoastră, „având același conținut”, se clasează.

I1.4

În lungul interval scurs de la momentul transmiterii revenirii și până la primirea răspunsului, în 17 ianuarie 2022, asistați de avocat, vecinii scriu din nou direct Ministerului Muncii, transmițând toate informațiile despre posibilele rele tratamente ale beneficiarilor de care aveau cunoștință la acel moment.

I5.1

I5.2

I5.3

I5.4

I5.5

I5.6

Această petiție vorbește despre ce se întâmplă la subsolul imobilului, unde „sunt adăpostite persoane cu tulburări psihice care se manifestă extrem de agresiv și zgomotos, în condiții care nu respectă reglementările aplicabile”. De asemenea, adresa vorbește despre tentative de evadare de la subsol, precum și de faptul că ferestrele imobilului nu sunt securizate. 

Nici acum nu îi ia nimeni în serios. 

Nemulțumiți de răspunsurile anemice ale instituțiilor patronate de ministrul Budăi, o lună și ceva mai târziu, în 25 februarie 2022, vecinii cer ANDPDCA, în cadrul unei plângeri prealabile, revocarea acreditării și licenței de funcționare pe care instituția le-a dat entității Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz pentru centrul de lângă ei.

I6.1

I6.2

I6.3

I6.4

I6.5

I6.6

Câteva zile mai târziu, în 1 martie 2022, aceiași vecini fac primul pas pentru a da în judecată și AJPIS Ilfov: o plângere prealabilă în care solicită formal instituției din Ilfov un control la centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz și, în cazul în care găsesc mai puțin de 75% din standardele minime aplicabile îndeplinite, să retragă licența.

Controlul are loc în ultima zi de primăvară a anului 2022, când doi inspectori ai AJPIS Ilfov, Andrieș Alina Mihaela și Năstase Andrei Cornel, intră în centrul lui Ștefan Godei din Pipera pentru a vedea condițiile în care trăiesc beneficiarii și serviciile pe care le primesc acești oameni.

Paradoxal, având în vedere realitatea pe care o cunoaștem acum, inspectorii ilfoveni afirmă că beneficiarii sunt corect hrăniți de firma de catering, meniurile zilnice sunt afișate la vedere iar oamenii consumă fructe proaspete de cel puțin trei ori pe săptămână. AJPIS Ilfov găsește, la final de mai, o schemă completă de 29 de angajați, precum și „planul de instruire și formare profesională” al acestora. 

Exasperați de concluziile neverosimile ale AJPIS, perfect contradictorii cu ce vedeau și aflau ei de la câțiva metri distanță, vecinii reiau seria de reclamații.

În 8 iunie, aceștia scriu o nouă petiție, de această dată către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), o entitate aflată tot sub tutela ministrului Marius Budăi, structură proaspăt creată după spargerea în două a ANDPDCA. Vecinii anunță că oamenii au râie, aruncă lucruri peste gard în curtea lor, se tem pentru siguranța lor și insistă asupra faptului că beneficiarii centrului nu sunt nicidecum îngrijiți.

I7.1

I7.2

I7.3

I7.4

Degeaba. Controlul AJPIS Ilfov a ieșit atât de bine încât Centrul, aflat la o lună și ceva de momentul la care-i expira licența provizorie, o primește, la început de iulie, pe baza constatărilor inspectorilor ilfoveni, pe cea definitivă, valabilă cinci ani.

Insistența vecinilor începe să dea roade

Vecinii nu renunță și, în 27 iulie 2022, scriu din nou Ministerului Muncii. 

Aceasta este petiția despre care ministerul lui Marius Budăi afirmă, la o săptămână de la declanșarea scandalului național, că este momentul la care el și oamenii săi ar fi auzit pentru prima oară despre relele tratamente din cele trei centre.

Adică la nouă luni de când și-a început mandatul în fruntea Ministerului Muncii și de când aceeași instituție a și primit o reclamație de la vecini.

În această nouă adresă, vecinii acuză explicit existența unor „agresiuni între persoanele cazate în imobil dar și din partea personalului la adresa persoanelor cu dizabilități”, susținând că dețin înregistrări audio-video cu care le pot proba. 

Un alt paradox: chiar în respectivul document din 27 iulie, despre care ministerul spune că este primul moment în care situația le-a fost prezentată, petenții scriu că, deși „au adus la cunoștință” ministerului „în repetate rânduri situația revoltătoare din imobilul în care funcționează Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, nu ați întreprins nicio măsură” (n. red.: sublinierea aparține autorilor petiției). 

Un posibil motiv pentru care ministerul afirmă, într-un document cu antet, că acesta este „momentul-zero” în care află despre dezastrul din centru este că, o lună mai târziu, între 23 și 31 august, o instituție din subordinea lui Budăi face pentru prima dată un control „pe bune” la acest centru.

Inspectorii ANPDPD găsesc practic un dezastru la centrul lui Godei din Voluntari: contractul de catering pentru mesele beneficiarilor miroase a fals, raportările pe baza căreia „furnizorul de servicii sociale” Godei își lua banii de la DGASPC Sector 3 erau dincolo de fals, chiar de râs - persoanele care se deplasau cu greu făceau activități sportive -, iar personalul era absolut insuficient și cu zero pregătire.

Rezultatele controlului de o săptămână se prăvălesc asupra Sfântului Gabriel cel Viteaz în 24 octombrie 2022. 

Inspectorii ANPDPD lasă în urmă o sumă de recomandări, precum și termene clare de conformare pentru fiecare dintre neconformitățile găsite, unele grave.

După acest scurt moment de contact cu realitatea, instituțiile din subordinea lui Budăi se repliaza rapid și, cu ajutorul directorului DGASPC Sector 3, Mihaela Ungureanu, omul lui Robert Negoiță, finul familiei Pandele-Firea, măsurile cerute de ANPDPD „sunt îndeplinite”.

Dovada? Poze trimise chiar de la cel controlat, Ștefan Godei.

„Măsurile și recomandările de mai sus au fost implementate de către angajații Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, cât și de specialiști ai DGASPC S3 (conform adreselor din 13.12.2022, respectiv din 30.03.2023, emise de DGASPC Sector 3). Au mai fost transmise ANPDPD documente doveditoare și rapoarte de monitorizare a centrului, realizate în cursul lunilor ianuarie, februarie și martie de specialiști ai direcției, însoțite de fotografii, transmise prin poșta electronică de către reprezentanții Asociației”, scriu reprezentanții Ministerului Muncii în comunicatul transmis presei în a opta zi de la începutul scandalului.

Cad capetele

Primul care și-a pierdut postul după începutul scandalului a fost, paradoxal, Mihai Tomescu, cel care conducea ANPDPD, singura instituție care a făcut vreodată un control pe bune la Sfântul Gabriel cel Viteaz al lui Godei.

A demisionat și șefa AJPIS Ilfov, instituția care s-a încăpățânat ani de zile să nu găsească nimic în neregulă la centrul lui Godei. Cele mai multe dintre documentele transmise vecinilor care insistau în a descrie ororile din centrul de peste gard, inclusiv răspunsul obraznic, sunt semnate de directorul executiv Nela Alina Decusară.

Mihaela Ungureanu, cea care timp de un an - atât în timpul documentării faptelor cât și după publicarea seriei de investigații despre centrele din Ilfov - s-a chinuit să convingă reporterii CIM și BdB, precum și pe consilierii locali din Sectorul 3, că nimic din ce văd nu e adevărat, „s-a suspendat”.

Cu câteva ore înaintea publicării acestei știri, ministrul Budăi și-a dat demisia din Cabinetului Ciolacu.

 

Reporteri: Bianca Albu (Buletin.de), Ovidiu Vanghele (CIM)
Cap limpede: Cătălin Doscaș (Buletin de București) 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares