Laborator al Institutului Cantacuzino Laborator al Institutului Cantacuzino Sursa: pagina de Facebook a institutului

Performanțele zilnice ale centrului de testare Covid-19 de la Iași rămân modeste chiar și după donațiile în echipamente

Scris de  Apr 03, 2020

Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” de la Iași, unul dintre primele centre de testare pentru coronavirus din țară, a ajuns, în ciuda donațiilor primite în ultimele zile, la o capacitate de testare maximă zilnică de 140 de probe analizate.

„Spitalul a lucrat, ieri (2 aprilie 2020, n. red.) un număr de 140 de teste. Cam ăsta este numărul de teste lucrate zilnic (de când au fost primite donațiile în aparatură, n.r.)”, a declarat, vineri, pentru Centrul de Investigații Media (CIM), purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, Marius Voicescu.

În urmă cu două zile, în 1 aprilie, șeful DSP Iași, medicul Lucian Indrei, declara CIM că, în ultimele zile, spitalul de infecțioase din subordinea sa procesa „o sută și ceva de teste pe zi”.

În urmă cu mai bine de o săptămână, organizația nonguvernamentală Casa Share din Iași a cumpărat din donații și a predat mai departe spitalului ieșean un extractor automat în valoare de 105.312 lei.

Până la primirea acestui aparat automat, centrul de testare coronavirus de la Iași avea o capacitate maximă de 50 de teste prelucrate pe zi, din cauză că echipa medicală de aici, un medic și un laborant, foloseau un extractor manual. „Noi nu putem să facem mai mult de 50 de teste pe zi pentru că nu avem la dispoziție decât un extractor manual”, ne declara, în 16 martie, Carmen Manciuc, directorul medical al spitalului ieșean. Informația a fost, ulterior, confirmată de DSP Iași, într-un răspuns la o cerere de informații publice.

„Echipamentele primite sunt în funcțiune. Într-adevăr, extractorul care a venit e prima parte a aparatului, el poate scoate mai mult de 140-150 de teste, cât face spitalul astăzi, se poate duce cu mai mult, problema este că nu există capacitate mai mare pe partea cealaltă, de aparate PCR. Și-atunci ei scot cât poate duce PCR-ul și fac în tranșe, lucrează în tranșe”, a mai declarat vineri Voicescu.

Acesta a insistat pe faptul că PCR-ul „nu duce mai mult”.

„Îmi explica acum doamna manager că e ca și cum ai băga o tavă cu ceva la cuptor. N-ai cum. Și-atunci nu scoate mai multe teste din extractor decât poate primi PCR-ul, că, practic, n-ai cuptor. Deci problema este tot una care ține de dotare tehnică”, a detaliat Voicescu.

Totuși, conform unei facturi a bunurilor donate către spitalul ieșean, document prezentat public pe contul de facebook al liderului organizației Casa Share, Bogdan Tănasă, organizația a cumpărat nu doar extractorul ci și un aparat care, din toate documentele disponibile, este ceea ce, popular, pe înțelesul tuturor, ar trebui să fie „cuptorul” despre care vorbea reprezentantul DSP, citând întocmai managementul spitalului care se ocupă cu testarea.

 

Factură_Casa_Share.jpg

 

Astfel, ExiPrep 48DX este extractorul automat, iar ExiCycle 96  Real-Time Quantitative Thermal Block este „cuptorul” în care sunt băgate testele pentru „citire”. Care are, conform specificațiilor tehnice, o capacitate de 96 de probe per ciclu.

În urmă cu două săptămâni, în 18 martie, Nelu Tătaru, pe-atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății, acum ministru „plin”, explica, într-o discuție cu CIM, detaliile procedeului de testare pentru Covid-19. „Se pregătesc probele pentru testare, apoi testarea durează patru ore. Apoi se pregătesc din nou aparatele și intră, după-amiază, o altă testare, alte patru ore. Este un ciclu care se repetă de două ori pe zi”, spunea atunci Nelu Tătaru.

Ajungând la lipsurile centrului de testare de la Iași, care putea procesa maximum 50 de teste zilnic, Nelu Tătaru atrăgea și el atenția asupra celebrului extractor manual folosit de medicul și laborantul care se ocupă de procedura medicală.

„Iașul are un aparat vechi, la care testarea nu durează numai patru ore. Se poate prelungi. (...) Trebuie să gasim un aparat nou, pentru că testul la dânsul (dr. Indrei, șeful DSP Iași, n.r.) nu mai costă 200-250 de lei, cum e în rest. La el poate să ajungă și la 400-500 (de lei. n.r.) testul. Este un aparat mai vechi... Fiecare expunere din asta de patru ore are patru etape, în etapa a treia cam începe să se vadă acel fragment care ne poate spune da, avea testul pozitiv. Eh, la Iași, pe aparatul ăla, nu durează patru ore, durează mai mult”, explica atunci actualul ministru.

Între timp, mai multe surse au comunicat CIM că, în ultimele două-trei săptămâni, spitalul de la Iași a primit donațiile de la Casa Share, dar și un alt aparat de procesat teste pentru depistarea coronavirus, achiziționat de MS.

„În momentul ăsta au trei „cuptoare”: unul pe care-l au de la început, altul de la acest ONG și încă unul cumpărat de la MS, deci nu înțelegem exact ce probleme de dotare mai sunt la spitalul nostru”, a declarat pentru CIM o sursă din sistemul medical ieșean.

Pentru a obține informații suplimentare, CIM a încercat să-l contacteze pe șeful DSP, dr. Indrei, care a explicat că se află într-o ședință la Suceava și nu poate sta la discuții. Am încercat și la ministrul Nelu Tătaru, dar nici el nu a răspuns la telefon.

Conform informațiilor publice din ultimele zile, centrul de testare de la Iași este în continuare cel responsabil cu procesarea testelor venite de la Suceava, singurul oraș aflat în carantină și unul dintre cele mai puternice focare de Covid-19 din România. Cel puțin până la punerea în funcțiune a unei linii de testare cumpărate special pentru Spitalul Județean de aici. Totuși, din informările Grupului de Comunicare Strategică reiese că anumite teste au fost procesate și la Institutul Cantacuzino din București.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares