Serban Nicolae, in proces cu RA-APPS pentru o datorie de peste 120.000 de euro

Scris de  Oct 30, 2014

Senatorul social-democrat Serban Nicolae, chirias al RA-APPS inca din 2003, de cand era consilier al presedintelui de-atunci Ion Iliescu, avea, la inceputul anului 2011, o restanta la chirie de 111.949,17 euro, la care se adauga o dobanda de 45.561,13 lei.

La acel moment, pentru apartamentul de 154,70 metri patrati avea de platit o chirie lunara de 484,31 euro, dupa cum reiese dintr-un document al RA-APPS obtinut de Centrul de Investigatii Media.

Doi ani mai tarziu, in februarie 2013, Cabinetul Ponta dadea publicitatii o lista a chiriasilor-persoane fizice cu datorii catre RA-APPS. Conform acestei liste, in acel moment Serban Nicolae datora regiei de stat 460.020,10 lei. Chiria crescuse si ea de la 484,31 euro la 600,54 euro.

Conform datelor disponibile pe portalul instantelor de judecata, litigiul dintre senatorul Serban Nicolae nu a fost transat de judecatori, ultimul termen avand loc in 2 octombrie 2014.

Senatorul Serban Nicolae este initiatorul unui proiect de lege care prevede ca "divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

De asemenea, propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae prevede ca dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Un alt paragraf propus de Serban Nicolae prevede ca "dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani".

Intr-o interpretare fortata a propunerii senatorului Nicolae, oricine ar dezvalui informatii care nu au caracter public privind procesul sau cu RA-APPS, care inca nu este incheiat, deci este "o cauza aflata inca in curs de cercetare", ar putea fi pedepsit cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Informatiile privind chiriasii RA-APPS au fost cerute de jurnalisti in repetate randuri, insa, pana in februarie 2013, cand Guvernul a dat publicitatii listele acestora, Regia a refuzat sa dezvaluie identitatea chiriasilor, considerand ca informatiile sint nepublice.

In fata acuzatiei ca, prin initiativa sa, ar incerca sa intimideze presa, Serban Nicolae s-a aparat spunand ca propunerea sa nu-i vizeaza in niciun caz pe jurnalisti.

Initial, Guvernul a avizat favorabil propunerea legislativa a senatorului Nicolae, insa, cateva ore mai tarziu, Cabinetul a revenit si a anuntat ca a dat un aviz negativ. O cronologie completa a deciziilor Guvernului in legatura cu propunerea senatorului Nicolae poate fi citita aici.

Din documentul obtinut de Centrul de Investigatii Media care arata situatia senatorului Nicolae la momentul 2011 reiese ca RA-APPS l-a notificat pe acesta, prin executor judecatoresc, in data de 18 ianuarie 2011, cerandu-i sa elibereze locul de parcare, lucru pe care acesta nu l-a facut, motiv pentru care "urmeaza actiune".

 

Din informatiile disponibile pe portalul instantelor de judecata reiese ca Serban Nicolae, de profesie avocat, a folosit toate mijloacele posibile pentru a evita evacuarea din locuinta din centrul Bucurestiului. Istoricul tuturor litigiilor senatorului Nicolae cu RA-APPS poate fi consultat aici.

In ciuda litigiilor cu RA-APPS si a datoriei uriase care-i este imputata, senatorul Nicolae declara, in ianuarie 2013, pentru jurnalistii de la Gandul, ca niciodata statul nu i-a platit chiria, indiferent ce pozitie a ocupat in aparatul de stat el fiind cel care si-a platit din banii personali datoriile catre RA-APPS.

Cu acea ocazie, senatorul explica si provenienta uriasei datorii: proprietarul locuintei, RA-APPS, i-a marit brusc chiria, de la 600 de euro pe luna la aproximativ 4.000. Aceasta masura a fost luata de Guvern la inceputul anului 2008, intr-o incercare de a-i scoate din casele RA-APPS pe fostii chiriasi care, conform legii, nu mai aveau dreptul sa le ocupe.

"Eu am continuat să plătesc chiria prevăzută de lege adică 600 de euro. RA-APPS mi-a transmis că doresc să mă evacueze. Astfel că rămâne să ne judecăm", declara Nicolae.

De ce insista senatorul sa ramana in acea casa?

"Eu şi familia mea suntem sentimental legaţi de această casă. Când m-am mutat nu eram căsătorit şi asta e locuinţa în care s-a format familia Nicolae", declara senatorul Nicolae pentru Gandul.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares