Contractul pentru salubrizarea Sectorului 1 din București a fost adjudecat printr-o licitație deschisă care a fost în fapt o formalitate pe care Primăria Sectorului 1 „a pregătit-o și a derulat-o cu nerespectări flagrante ale prevederilor legale, în scopul explicit de a-l atribui către Romprest”, iar apoi a fost derulat „în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale inclusiv în ceea ce privește tarifele facturate de Romprest și achitate (…) din fonduri publice fără bază legală sau contractuală”.
Citatele de mai sus reprezintă o parte din concluziile unei inspecții a Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară (DGIEF) din Ministerul Finanțelor, o entitate care se ocupă la cel mai înalt nivel de auditarea entităților de stat, alături de Curtea de Conturi a României. DGIEF a verificat, în ultimii ani, activitatea unor companii esențiale precum Unifarm (în 2020, în primul an de pandemie), dar și celebre „tunuri” ale tranziției precum, de pildă, afacerea Bechtel.
Raportul inspectorilor de la Ministerul Finanțelor, document obținut de Centrul de Investigații Media, constată un „prejudiciu pe seama fondurilor publice” în valoare totală de 243.896.931,56 de lei”, aproape 50 de milioane de euro la cursul de astăzi, bani pe care administrația Sectorului 1 i-a plătit în plus companiei Romprest în ultimii aproape 14 ani fie pentru servicii care nu se regăseau în contract, fie prin facturare la prețuri „mult supradimensionate” sau prin majorări ilegale de tarife.
Din document rezultă că inspectorii au sesizat și procurorii, întrucât au constatat că faptele descoperite în timpul controlului „pot întruni elementele constitutive” ale infracțiunilor de înșelăciune și abuz în serviciu.
În același timp, inspectorii Finanțelor acordă actualului primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, precum și actualilor componenți ai Consiliului Local al Sectorului 1, un termen de 180 de zile pentru a recupera „creanța bugetară” de 243.896.931,56 de lei, „de la Romprest și/sau de la persoanele răspunzătoare”.
Controlul a durat aproape jumătate de an, între 23 noiembrie 2020 și 28 aprilie 2021. Acțiunea de control a fost dispusă chiar în 23 noiembrie 2020, când portofoliul Ministerului de Finanțe era deținut de actualul premier Florin Cîțu, de câteva zile din nou ministru de Finanțe, dar interimar, iar secretar de stat era Sebastian Burduja, actualul lider al liberalilor din Sectorul 1.
Sectorul 1 al Capitalei este, de mai bine de jumătate de an, scena unui război între Romprest, compania căreia i-a fost concesionat pe 25 de ani serviciul de salubritate, și primărie care, după câștigarea alegerilor de către Clotilde Armand (USRPLUS), a refuzat să mai plătească anumite servicii dintre cele prestate, contestând calitatea, cantitatea și prețul la care ele erau facturate administrației. În toată această perioadă, liberalii conduși de Burduja, care în alegeri au susținut-o, au preferat să se opună pozițiilor primarului Armand în scandalul cu Romprest.
Miercuri, 21 iulie 2021, Armand, în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sector 1, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să instituie starea de alertă în sector, în contextul „eșecului firmei Romprest de a colecta deșeurile municipale”.
Raportul Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor poate fi consultat aici. Este un document de 32 de pagini, însă în spatele lui se află alte 36 de anexe conținând 834 de file, dar și alte date în format electronic pe care inspectorii își bazează conluziile.
Raportul inspectorilor a fost asumat fără obiecții de primarul Sectorului 1.