Ioan Rus Ioan Rus Sursa foto: Activenews

Guvernul Ponta discuta astazi concedierea a 2.500 de oameni de la CFR Marfa

Scris de  Iul 02, 2014

Pe ordinea de zi a sedintei din 2 iulie a Guvernului Ponta se afla un proiect de hotarare de guvern ce prevede concedierea a 2.500 de angajati ai CFR Marfa. Viitorii someri ar urma sa primeasca, potrivit proiectului de act normativ obtinut de Centrul de Investigatii Media, compensatii in suma totala de 68.176.000 de lei, din care 17.044.000 de lei numai in 2014.

Nota de fundamentare a proiectului de HG - care nu este semnata decat de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, nu si de ministrii Finantelor, Bugetului si Muncii - vorbeste explicit despre concedierea a 2.500 de angajati ai CFR Marfa incepand cu luna iulie a anului in curs.

"Scopul prezentului act normativ il reprezinta aprobarea alocarii unei sume din bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2014 pentru plata venitului lunar de completare prevazut de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 36/2013. Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la SNTFM CFR Marfa SA, urmare a aplicarii planului de disponibilizare aprobat de conducerea acestei societati in conformitate cu dispozitiile articolului 2 din OUG 36/2013. Concedierea salariatilor SNTFM CFR Marfa SA se va face incepand cu luna iulie 2014 si este necesara alocarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj a sumei totale de 68.176.000 de lei, din care in anul 2014 suma de 17.044.000, in anul 2015 suma de 34.088.000 de lei si in anul 2016 suma de 17.044.000 de lei", se precizeaza in sectiunea "schimbari preconizate" din nota de fundamentare actului normativ, obtinuta de Centrul de Investigatii Media.

Contactat marti seara de Centrul de Investigatii Media, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a confirmat ca a transmis, in cursul aceleiasi zile, proiectul de act normativ catre Guvern, pentru a fi pus pe ordinea de zi a sedintei.

Ministrul Ioan Rus a explicat lipsa avizelor celorlalte ministere din Guvern prin aceea ca actul normativ "se afla deja in circuitul de avizare" si ca pana la ora sedintei de Guvern va avea deja toate semnaturile. Actul, a mai spus ministrul, a fost avizat in urma cu cateva saptamani, cand a fost promovat de predecesorul sau, Dan Sova, documentul de acum nefiind decat o adaptare la situatia de dupa schimbarea titularului portofoliului Transporturilor.

Pe de alta parte, Rus a mai declarat, marti seara, ca miercuri dimineata urmeaza o noua runda de discutii cu reprezentantii companiilor, in incercarea de a-i salva pe cei 2.500 de angajati de la CFR Marfa de la concediere.

"Totusi, sansele sa se intample asta (concedierea celor 2.500 de salariati, n.r.) sint maxime, dar vedem maine", a declarat marti seara pentru Centrul de Investigatii Media ministrul Ioan Rus.

Miercuri dimineata, dupa intalnirea cu sefii companiilor din subordine, ministrul Ioan Rus a declarat ca nu s-a putut gasi o solutie care sa evite concedierea angajatilor, astfel ca va merge mai departe cu propunerea de HG pentru alocarea de fonduri pentru salariile compensatorii.

"Este o chestiune care, din pacate, nu are alta solutie. Vom merge cu proiectul astazi in sedinta de guvern si speram sa avem un raspuns pozitiv si de la celelalte ministere implicate astfel incat cei care pleaca sa-si primeasca salariile compensatorii. Speram la o decizie astazi", a declarat miercuri dimineata Centrului de Investigatii Media ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

HG Rus 6

CFR Marfa este aproape de a pierde unul dintre contractele vitale pentru supravietuirea companiei, cel pentru transportul carbunelui pentru CE Oltenia, caz aflat in atentia procurorilor urmare a unei reclamatii facute de predecesorul lui Ioan Rus, Dan Sova.

Cu mai putin de o luna inainte de  demisiona din functia de ministru al Transporturilor, Dan Sova si-a reclamat subordonatii la DNA in legatura cu posibile infractiuni in contextul licitatiei pentru transportul carbunelui pentru Complexul Energetic Oltenia. In plangerea transmisa de Sova procurorului general al DNA, Laura Codruta Kovesi, fostul ministru al Transporturilor afirma ca suspecteaza conducerea CFR Marfa de participare la o actiune concertata menita sa destabilizeze economic compania de transport de marfa.

In plangerea transmisa de Sova la DNA, fostul ministru afirma ca reprezentantii CFR Marfa, nimeni altii decat subalternii sai din Ministerul Transporturilor, au intocmit sase oferte de pret diferite. Sova le cere procurorilor anticoruptie sa afle cine si de ce a decis sa depuna plicul cu cea mai mica valoare, respectiv 256.484.282 de lei, cu circa un milion mai mare decat pretul propus de grupul lui Gruia Stoica, declarat in final adjudecatar al licitatiei, pe criteriul celui mai mic pret.

In acelasi document, obtinut de Centrul de Investigatii Media, Sova reclama si faptul ca firmele lui Gruia Stoica au castigat aceasta licitatie folosindu-se de active ale Rolling Stock Company SA, vagoane care provin insa tot de la CFR Marfa si care au putut fi folosite in licitatie impotriva companiei de stat tocmai printr-un act semnat de sefii acesteia din urma.

Contractul, unul vital pentru supravietuirea CFR Marfa, a fost castigat la mustata de un consortiu condus de Grup Feroviar Roman (GFR), compania condusa de Gruia Stoica, in luna mai. CE Oltenia isi cauta atunci un partener care sa transporte pe calea ferata carbunele necesar functionarii sucursalelor sale in urmatorii trei ani.

Despre aceasta licitatie, Centrul de Investigatii Media a scris mai multe aici.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares