Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) s-au autosesizat în legătură cu posibile fapte penale comise de conducerea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, după materialele de presă publicate în prima parte a acestui an de Centrul de Investigații Media (CIM).
CIM a transmis DNA o solicitare de informații de interes public în care întreba despre posibile urmări penale ale faptelor descoprite și descrise de reporteri în materialele de presă pe acest subiect.
În răspunsul transmis CIM, procurorii DNA afirmă că, după ce au analizat cele publicate de CIM, s-au autosesizat și au deschis „o lucrare cu 465/VIII/1”, pe care apoi au declinat-o către Parchetul Judecătoriei Sectorului 6.
“Cel mai probabil, cei de la DNA au analizat cele scrise de tine acolo și au constatat că există suspiciuni privind săvârșirea anumitor fapte penale, însă nici calitatea posibililor făptuitori și nici eventualul prejudiciu produs prin acestea nu atrage competența DNA, care este chemat să investigheze doar fapte de corupție și doar la nivel înalt. Cu alte cuvinte, răspunsul procurorilor confirmă existența unor fapte penale, altminteri nu ar fi fost deschis nimic, însă, în același timp, respectivele fapte pe care prima analiză DNA le-a văzut nu par a fi de competența DNA, ci a unui parchet normal, de-aici declinarea”, au explicat, pentru CIM, surse din magistratură solicitate să explice răspunsul oficial al DNA.
În 29 mai, CIM publica, sub titlul “
Facultatea de Jurnalism a PNL”, o investigație de presă în care erau expuse înțelegerile discutabile dintre facultate și o agenție de publicitate parțial deținută de un coleg de partid al prodecanului Dan Podaru (în prezent demis), înțelegeri intermediate, după toate informațiile, chiar de Podaru, membru important al PNL Sector 1 și reprezentant al partidului în Consiliul Local de sector. CIM relata atunci despre existența unui parteneriat între agenția colegului de partid al lui Podaru și facultatea condusă de Podaru din poziția de prodecan, acord în baza căruia compania privată ajungea să beneficieze exclusiv de o importantă sursă de forță de muncă: studenții de la specializarea „publicitate” a FJSC. Prin același acord, agenția WOPA primea „dreptul” de a-și promova propria identitate „în calitate de partener oficial al UB-FJSC” pe site-ul facultății, site făcut, teoretic, tot de WOPA, dar la care de fapt au lucrat într-o măsură importantă un student și un cadru didactic al FJSC.
După publicarea acestui text, prodecanul Podaru a fost demis de decanul Antonio Momoc, la îndemnul rectorului Universității București, Marian Preda.
În 27 iunie, CIM
dezvăluia că respectivul coleg de partid al ex-prodecanului Podaru a fost angajat la Facultate timp de un an. Cu toate că primea un salariu de aproximativ 3.000 de lei pe lună, mai nimeni nu a știut de existența lui în corpul didactic și mai nimeni nu l-a văzut vreodată la serviciu în respectivul an.