Sediul DGA Sediul DGA Agerpres

DGA cumpără curent electric de la RCS-RDS

Scris de  Mai 29, 2017

Direcția Generală Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cumpără, din august anul trecut, curent electric de la grupul RCS-RDS. Suma plătită lunar de instituția de stat grupului deținut de Zoltan Teszari este de aproximativ 2000 de euro, după cum reiese din contractele obținute de Centrul de Investigații Media. Contractul este valabil până în 21 iunie 2020.

Acordul dintre cele două entități a fost semnat de actualul șef al instituției, Cătălin Alexandru Ioniță, în iunie anul trecut, la capătul unei proceduri de achiziție publică ce a durat două luni. Achiziția a fost demarată la nici o lună după pensionarea fostului șef al instituției, chestorul Jenică Arion, care a plecat de la conducerea DGA în 1 aprilie 2016.

Jenică Arion apare într-o înregistrare din 2013, atașată dosarului în care directorul Antena 1 este acuzat că l-a șantajat pe managerul grupului RCS-RDS. Fostul șef al DGA este interceptat discutând atunci cu managerul RCS-RDS Ioan Bendei despre un ajutor din partea companiei private la organizarea Zilei DGA și între cei doi pare să existe o relație de amiciție. 

Centrul de Investigații Media a solicitat și a primit, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, toate contractele încheiate între DGA și companiile din grupul RCS-RDS în ultimii ani. 

În răspunsul la întrebările CIM, DGA precizează că nu a primit niciodată, direct, sponsorizări din partea companiilor din grupul deținut de Teszari.

La câteva luni după plecarea lui Jenică Arion de la conducerea Direcției Generale Anticorupție, instituția a devenit clientul de electricitate al companiei RCS-RDS, care până atunci îi fusese doar furnizor de cablu tv. 

Anunțul de participare la procedura de achiziție a fost publicat de DGA în SEAP sub numărul 387426, în data de 21 aprilie, la fix trei săptămâni de la pensionarea lui Arion.

Au transmis oferte două companii: RCS-RDS și Elsaco, o firmă din Botoșani. Pe criteriul prețului mai mic a fost aleasă oferta RCS-RDS, prețul propus de Elsaco fiind de 298,02 lei pe megawatt/oră, în vreme ce al companiei lui Teszari de 287.97.

Acordul-cadru între cele două entități a fost încheiat în 22 iunie 2016. În aceeași zi a fost încheiat și primul dintre contractele subsecvente, prin care RCS-RDS urma să furnizeze, începând din august și până la sfârșitul anului trecut, curent electric pentru funcționarea sediului DGA din Șoseaua Olteniței.

Așadar, pentru cinci luni de alimentare cu energie electrică, DGA se angaja să plătească aproape zece mii de euro.

La sfârșitul anului trecut, în 29 decembrie 2016, cele două entități încheie un nou contract, pentru anul 2017. Cu o valoare de 100.659,60 de lei fără TVA.

Purtătorul de cuvânt al DGA, Sarmizia Fetcu, a declarat pentru Centrul de Investigații Media că factura de curent pentru sediul DGA din Olteniței este, în medie, undeva la 7.500 de lei pe lună. Cu vârfuri în special în lunile de vară, din cauza folosirii instalațiilor de aer condiționat.

„În luna august a anului trecut, de exemplu, am plătit aproape 9.000 de lei, din cauza aerului condiționat. În noiembrie, de exemplu, văd că factura a fost de aproape 7.500 de lei”, a declarat oficialul citat.

Puteți consulta integral acordul-cadru și contractele pentru energie electrică încheiate de DGA cu RCS-RDS:

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares