Decizia BEC ce ar putea ingreuna procesul de votare in strainatate si in turul II al prezidentialelor

Scris de  Noi 15, 2014

Biroul Electoral Central a decis, pe 7 noiembrie, ca birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate nu pot fi completate cu reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe decat in cazul in care numarul initial de membri de la turul I, inclusiv cei propusi de partidele participante la scrutin, nu a fost cel maxim permis de lege, respectiv sapte. Prin aceasta decizie, BEC stabileste de asemenea ca, in cazul in care reprezentantii partidelor in sectiile de votare de la turul I nu se vor mai prezenta, locurile ocupate atunci de acestia nu pot fi completate cu angajati ai MAE.

Un numar mic de membri in biroul electoral al sectiilor de votare din strainatate inseamna, practic, un ritm mai scazut al procesului de votare. Aceasta consecinta directa vine din faptul ca fiecare alegator trebuie sa treaca pe la un membru al biroului sectiei de votare pentru a fi inscris in tabelul electoral si pentru a semna in fata acestuia declaratia pe proprie raspundere care a fost una dintre cauzele ritmului nesatisfacator in care diaspora a votat in turul I al prezidentialelor. Asadar, cu cat membrii birourilor din sectii sint mai putini, cu atat mai putini vor fi alegatorii care vor putea vota simultan.

Pe 6 noiembrie, la patru zile dupa turul I al prezidentialelor, Biroul Electoral pentru Sectiile de Votare din Strainatate (BES 48) a transmis BEC o adresa. In acest document, obtinut de Centrul de Investigatii Media, reprezentantii BES 48 ii informau pe cei de la BEC, printre altele, ca reprezentantii partidelor politice le-au transmis ca oamenii care i-au reprezentat in birourile sectiile de votare din diaspora in turul I nu se vor mai prezenta in turul II.

In aceste conditii, reprezentantii BES 48 au intrebat BEC daca este legal sa decida completarea numarului de membri din aceste sectii cu reprezentanti ai MAE care sa-i inlocuiasca pe cei ai partidelor care au anuntat ca nu vor mai fi reprezentate la turul II.

Gasiti mai jos documentul transmis BEC de reprezentantii BES 48.

O zi mai tarziu, pe 7 noiembrie, BEC a raspuns adresei BES 48, spunand ca reprezentantii partidelor politice care nu se vor prezenta in birourile electorale din sectii la turul II ar putea fi inlocuiti doar cu reprezentanti ai acelorasi partide, birourile fiind obligatoriu sa ramana in aceeasi componenta avuta la constituirea lor, adica inaintea turul I.

Totusi, BEC a permis ca, acolo unde sectiile initial constituite au avut un numar de membri mai mic decat cel maxim, respectiv sapte, componenta lor sa poata fi completata pana la numarul maxim, insa fara a lua in considerare locurile initial alocate, fie ca reprezentantii partidelor care au participat la turul I se vor prezenta sau nu.

"Apreciem ca nu se poate proceda la inlocuirea reprezentantilor partidelor politice care absenteaza de la lucrarile biroului electoral, inclusiv in ziua votarii, cu persoane din lista intocmita de Ministerul Afacerilor Externe, si in acest caz fiind aplicabile dispozitiile art. 15 alin. 2 din Legea nr. 370/2004, republicata", scrie BEC in raspunsul catre BES 48.

Surse din Biroul Electoral al Sectiilor de Votare din Strainatate au declarat, pentru Centrul de Investigatii Media, ca, in aceste conditii, se asteapta la un proces electoral greoi in strainatate si in turul II al alegerilor prezidentiale.

Pe de alta parte, data fiind decizia BEC, BES 48 nu va folosi decat putin peste o suta de reprezentanti din totalul celor peste 800 pe care MAE era pregatit sa-i trimita la sectiile de votare din diaspora pentru a fluidiza procesul electoral.

"Nu avem de ce sa-i trimitem pe toti in strainatate, din moment ce nu pot fi membri ai birourilor sectiilor de votare", au declarat sursele citate.

Cu ajutorul catorva zeci de jurnalisti, activisti sau simpli cetateni romani stabiliti in strainatate, care ne vor deveni voluntari pentru o zi, Centrul de Investigatii Media va prezenta, duminica, 16 noiembrie, un live text pe durata intregii zile in care romanii din diaspora vor vota in turul II al prezidentialelor. Vom agrega informatiile transmise de aceasta retea de corespondenti ad-hoc intr-un material pe care-l vom publica pe site-ul nostru, text care va fi updatat permanent in functie de evolutia evenimentelor de la sectiile de votare din strainatate. Acolo unde va fi posibil, informatiile publicate vor fi insotite de inregistrari audio, fotografii sau imagini video.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares