Dan Voiculescu a scris opt cărți în cele 16 luni de închisoare

Scris de  Dec 26, 2015

Dan Voiculescu, proprietarul grupului de firme GRIVCO și, prin fiicele sale, al trustului media Intact, a scris opt lucrări științifice în cele 16 luni de închisoare pe care le-a executat până acum. Voiculescu a câștigat, așadar, o scutire de opt luni din pedeapsa primită în dosarul privatizării fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA).

Voiculescu a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare în acest dosar, însă vârsta îi permite să execute efectiv doar o treime din pedeapsă. Din această treime se scad zilele câștigate prin muncă sau activități intelectuale precum scrierea de cărți, ”lucrări științifice” așa cum sunt ele denumite în legea executării pedepselor. Aceste prevederi se găsesc la articolul 100 în Codul Penal. 

 

În 23 noiembrie, Centrul de Investigații Media a solicitat Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să comunice câte cărți a scris Voiculescu de când este în închisoare.

Reprezentanții ANP au răspuns solicitării, informând că, din august 2014, când a fost condamnat, și până acum, omul de afaceri a scris opt cărți.

„Persoana custodiată la care faceţi referire a elaborat şi publicat opt lucrări ştiinţifice, cu următoarele titluri: „Omenirea, Încontro?”, „Dezvoltarea Economică Durabilă”, „Economia Românească - Realităţi şi perspective de Dezvoltare”, „Investiţiile Străine Directe - Vector al Dezvoltării Economice”, „Managamentul Riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor Europene - Politica UE”, „A Patra Cale”, „Efecte de antrenare a investiţiilor în Economia Românească” și „Clasa de Mijloc, Teorie şi Practică antreprenorială”.

Iată răspunsul primit prin email vineri, 11 decembrie 2015, de la Administrația Națională a Penitenciarelor:

Conform legii de executare a pedepselor, (articolul 96 alin. „f”), pentru fiecare dintre aceste lucrări, deținutul poate primi o scurtare cu 30 de zile a pedepsei. „Competenţa analizării şi soluţionării cererii de acordare a zilelor considerate ca fiind executate pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice publicate aparţine comisiei pentru liberare condiţionată, care poate dispune, după caz, admiterea cererii şi acordarea zilelor câştig sau respingerea cererii”, afirmă cei de la ANP în răspunsul transmis.

Conform articolului 100 din Codul Penal, deținuții care au depășit vârsta de 60 de ani pot fi puși în libertate după ce au executat o treime din pedeapsă. Alineatul 3 al aceluiași articol prevede că, la calculul „fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) (considerate executate, n.r.)”, se ţine seama de partea din durata pedepsei „ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate”. Cele 30 de zile câștigate de autorii acestor lucrări științifice au exact acest regim, respectiv de zile considerate executate prin muncă.

Conform propriei biografii, în perioada 1985-2007, adică în 22 de ani, Voiculescu a fost autorul a 13 „publicații” și co-autor la alte șase. Aceeași sursă arată că Voiculescu a fost, din 1996, profesor la Academia de Studii Economice (ASE) din București, la Catedra de Relații Economice Internationale, unde a predat „Competiție și Competitivitate”.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares