Congres al tinerilor liberali europeni, in hotelul detinut de familia liberalului Diaconu, pentru aproximativ 16.000 de euro

Scris de  Noi 25, 2013

Hotelul International Bucuresti a gazduit, in urma cu nici doua saptamani, pentru o suma totala de 16.000 de euro, congresul LYMEC, o organizatie a tinerilor liberali europeni. Hotelul a fost ales direct de organizatorii romani ai evenimentului, din ratiuni de buget si pozitie centrala.

Centrul de Investigatii Media a scris saptamana trecuta ca o firma nedeclarata a familiei sefului Fiscului, Gelu Diaconu, Comity Prod Exim, controleaza operatiunile hotelului International din Bucuresti, parte din lantul hotelier cu acelasi nume controlat de familia Rusanu. De asemenea, am descoperit ca aceasta societate are ca actionar un off-shore controlat de ginerele sefului Fiscului.

Am incercat sa aflam daca printre clientii hotelului s-au numarat institutiile conduse de cei doi liberali, Rusanu si Diaconu. Dan Radu Rusanu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, a raspuns Centrului de Investigatii Media ca "din verificarile facute nu rezulta ca ASF ar fi avut relatii contractuale cu societatea Comity Prod Exim". Am considerat raspunsul ambiguu si am revenit cu rugamintea de a-l nuanta.

Gelu Stefan Diaconu nu a raspuns pana in prezent intrebarilor Centrului de Investigatii Media si implicit nu a dat detalii despre existenta vreunei relatii contractuale intre ANAF si Comity Prod Exim sau Hotelul International.

Am aflat insa ca, in urma cu doua week-end-uri, in perioada 14-16 noiembrie, la Bucuresti s-a desfasurat un congres al organizatiei LYMEC, o organizatie a tinerilor liberali europeni "la nivelul ALDE", asa cum reiese din descrierea reprezentantei Romaniei in conducerea acesteia, Claudia Benchescu, presedinte al Cluburilor Studentesti Liberale.

benchescu 2benchescu antonescu

(Fotografiile nu sint de la acest congres, ci de la alegerile Tineretului Liberal.)

Congresul LYMEC de la Bucuresti a fost gazduit de hotelul International din Bucuresti, asa cum scrie pe site-ul Claudiei Benchescu.

Contactata de Centrul de Investigatii Media, aceasta ne-a confirmat ca delegatii, peste o suta la numar, au fost cazati la acest hotel, unde au avut loc si lucrarile congresului.

Desi a precizat de la un inceput ca banii platiti sint bani privati ai LYMEC, Benchescu a avut amabilitatea sa ne dezvaluie suma totala platita pentru serviciile de la Hotel International: 16.000 de euro.

lymec

"Acesta a fost bugetul si ne-am incadrat in el, din el am platit cazarea si mesele pentru oaspetii nostri, bani care au ajuns la Hotelul International, care ne-a oferit aceste servicii", a declarat Bechescu.

Singura plata facuta altei entitati decat Hotelul International, dintre cele enumerate de Benchescu, a fost pentru serviciile fotografului, restul banilor ajungand la firma colegului de partid Diaconu.

Am intrebat-o pe Claudia Benchescu in ce mod a fost ales Hotelul International.

"Noi, organizatorii, am avut la dispozitie un buget de 16.000 de euro si trebuia sa ne incadram in el. Mai lucrasem cu Hotelul International, ne convenea de minune pozitia lui centrala, foarte aproape de Biblioteca Nationala, unde am avut un eveniment, asa ca am mers la ei si am discutat. Dansii au fost de acord, asa ca am optat pentru serviciile lor", a explicat Benchescu, precizand clar ca nu a mai intrebat si alte hoteluri bucurestene daca pot oferi aceste servicii in limita bugetului disponibil.

"Ne-am gandit, ce-i drept, la variante, dar nu am mai intrebat pe nimeni altcineva, din moment ce am ajuns la o intelegere cu cei de la International", a declarat Claudia Benchescu, prin telefon, Centrului de Investigatii Media.

In finalul discutiei, Claudia Benchescu a tinut sa precizeze ca nu a discutat personal cu seful ANAF despre aceasta afacere, negocierile fiind purtate exclusiv cu cei de la hotel. Ea a intarit faptul ca bugetul a fost constituit din banii "privati" ai LYMEC si nu din bani publici.

Gelu Stefan Diaconu nu a raspuns intrebarilor adresate de Centrul de Investigatii Media in legatura cu firmele implicate in "afacerea International", firme ale familiei sale.

Dupa ce am publicat investigatiile, Crin Antonescu, copresedinte USL si sef pe linie de partid al presedintelui ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a declarat ca acesta ar trebui sa demisioneze ca urmare a acestui scandal.

"Problema in Romania pare ca este aceea ca familiile demnitarilor joaca un rol teribil. Să demisioneze amândoi, și domnul Băsescu și el", a declarat Antonescu joia trecuta, intr-o conferinta de presa.

Centrul de Investigatii Media a solicitat un punct de vedere al Guvernului pe acest subiect si, totodata, a transmis informatiile publicate si Agentiei Nationale de Integritate, care ar trebui sa-l verifice din oficiu pe Diaconu pentru omisiunea asumata public de a-si trece in declaratia de avere si firma sotiei.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares