Alegeri prezidentiale 2014 in Diaspora – turul II. LIVE TEXT

Scris de  Noi 15, 2014

Dupa un prim tur al alegerilor prezidentiale marcat de proteste ale romanilor din diaspora care au acuzat ca au fost privati de dreptul la vot, Centrul de Investigatii Media a decis sa incerce, pentru turul II, un experiment jurnalistic: o retea de aproximativ 50 de jurnalisti profesionisti, fosti jurnalisti, activisti ONG sau simpli cetateni romani implicati civic care voteaza in diaspora vor transmite, pe parcursul intregii zile, informatii si imagini de la sectiile amenajate pentru romanii din strainatate.

Jurnalistii Centrului de Investigatii Media vor prelua, vor verifica si vor publica aici, in regim de LIVE TEXT, tot ce transmit membrii retelei noastre de corespondenti ad-hoc.

De asemenea, vom prelua si integra in acest LIVE TEXT informatiile importante publicate pe retelele sociale sau in media in legatura cu procesul de vot din diaspora, dupa ce le vom verifica veridicitatea. Nu vom ignora nici informatiile importante despre desfasurarea alegerilor pe teritoriul Romaniei, totul intr-o incercare de a face din Centrul de Investigatii Media un hub in care cititorii nostri pot gasi informatii relevante si la prima mana despre procesul electoral in turul al II-lea.

NEW YORK, ora 05.15, ora Romaniei: La sectia de votare de la Consulatul Romaniei din New York, in prima parte a zilei coada a fost de cateva sute de persoane. Ea a crescut insa, pe parcursul zilei timpul mediu de asteptare de aproximativ trei ore a crescut si el.

Un jurnalist roman aflat in New York in ziua alegerilor s-a asezat la rand la ora locala 10.00 a.m. si nu a votat decat trei ore si jumatate mai tarziu.

"Consulatul se forteaza cu formularele pentru declaratia pe proprie raspundere. Am stat la coada timp de trei ore si jumatate. Eu am venit dimineata, dar coada e mult mai mare acum. Personalul Consulatului spune ca, pana in jurul orei locale 13.00, au votat dublu fata de numarul alegatorilor din turul I. Lumea este extrem de determinata", a declarat sursa citata pentru Centrul de Investigatii Media.

Jurnalistul roman i-a descris si pe cei aflati la coada. "Sunt profesori universitari, studenti, masteranzi, doctoranzi, familii, batrani", a spus acesta.

"Starbucks -ul din zona a facut vanzari-record. La fel si o gogoserie din apropiere. Americanii sunt funny, intreaba pentru ce e coada, inteleg cu uimire, unii fac poze, e o manifestare excetrica pentru ei. Ne ureaza succes si-si vad de treaba. Desi e frig, lumea nu si-a pierdut buna dispozitie", a conchis sursa citata, intr-o relatare transmisa Centrului de Investigatii Media in jurul orei locale 14.00.

Gasiti mai jos cateva fotografii de la sectia de votare din Consulatul Romaniei din New York.

PARIS, ora 5.00, ora Romaniei: La Paris, in cele doua sectii au reusit sa voteze 7.678 de cetățeni romani. Rezultatele scrutinului, per total, in ambele sectii: Victor Ponta - 4%, Klaus Iohannis: 96% (procente rotunjite, n.r.). Sursa: observatori din cele doua sectii de votare din Paris.

Sute de oameni nu au reusit sa voteze la Paris pana la inchiderea urnelor. Alegatorii nemultumti au ramas cateva ore dupa inchiderea urnelor in apropierea Ambasadei si Consulatului Romaniei din Paris, scandan lozinci impotriva Guvernului de la Bucuresti.

Protestele lor au fost anihilate de interventia fortelor de ordine pariziene. Conflictul a degenerat, protestatarii nemultumiti au lovit cu gardurile de protectie, iar fortele de ordine au ripostat cu bastoane si gaze lacrimogene. Imagini din timpul violentelor, aici.

LONDRA, ora 4.50, ora Romaniei: Gasiti mai jos cateva fotografii care ilustreaza atmosfera tensionata de la coada formata in fata sectiei de votare de la Ambasada Romaniei din Londra. Fotografiile sint facute in jurul pranzului, in duminica turului II al prezidentialelor. Sursa fotografiilor: Inquam Photos.

CHICAGO, ora 4.35 ora Romaniei: La Chicago au fost amenajate doua sectii de votare pentru prezidentialele din 2014 - una la Consulatul Romaniei din oras, cea de-a doua la 22 de kilometri nord de centru, la Logos Cristian Academy, unde functioneaza o scoala ai carei elevi sint, in majoritate, romani, dar si o biserica romaneasca.

La sectia de la Logos Cristian Academy, la ora locala 10.45 a.m., se formase un rand de aproximativ 250 de persoane. Pentru ca duminica la Chicago au fost -2 grade Celsius si a nins, coada s-a format in interiorul cladirii, tot aici s-au completat si formularele declaratiei pe proprie raspunde. 

"Mi-a luat 45 de minute sa votez. Acum coada e mai lunga, probabil timpul de așteptate s-a extins la o ora si un sfert. Pana la ora 11:30 votasera aici aproximativ 900 de persoane. Acum doua saptamâni au votat aici in jur de 800 de oameni pe parcursul intregii zile. Unul dintre voluntari mi-a spus ca se aștepta ca fluxul de votanti sa crească considerabil între orele 12 si 16. Am înțeles si de la alți votanti ca sunt mult mai mulți oameni acum fata de acum doua saptamani când in Chicago au votat puțin peste o mie de romani cumulat la ambele secții", a declarat un jurnalist roman stabilit in Statele Unite, care a calatorit peste o mie de kilometri pentru a vota.

Gasiti mai jos cateva fotografii de la sectia de votare din Logos Christian Academy, Chicago:

VILNIUS, ora 4.30, ora Romaniei: Rezultate finale la Vilnius. Din totalul celor 52 de voturi exprimate aici, sapte au fost pentru candidatul PSD Victor Ponta, restul de 45 au fost in favoarea candidatului ACL, Klaus Iohannis.

BRUXELLES, ora 4.20, ora Romaniei: Desi ambasadorul Romaniei in Belgia a cerut prelungirea programului de votare la cele patru sectii de votare din Belgia, la ora locala 21.00, ora la care s-au inchis urnele, la cele trei sectii amenajate la Ambasada, Consulat si ICR Bruxelles toti cei prezenti au reusit sa voteze. La cea de-a patra sectie, insa, cea amenajata la Reprezentanta Romaniei pe langa UE din Bruxelles, aproximativ 200 de persoane nu au reusit sa voteze.

HAMBURG, ora 4.20, ora Romaniei: La inchiderea urnelor de la sectia din Hamburg, numarul total romanilor care au votat a fost de 2.563. Nu au existat persoane la coada in momentul inchiderii sectiei.

STUTTGART, ora 4.15, ora Romaniei: Mai jos puteti gasi cateva imagini cu coada din fata sectiei de votare din Stuttgart. Fotografiile sint proprietatea Stuttgarter Zeitung.

BONN, ora 4.05, ora Romaniei: Cateva sute de oameni se aflau inca la coada in fata sectiei de votare din Bonn la inchiderea urnelor, la ora locala 21.00. Coada la Bonn a depasit, conform mai multor surse, opt ore.

Mai jos puteti vedea o fotografie facuta de unul dintre romanii care au stat peste opt ore la coada la Bonn. Fotografia este facuta la ora locala 19.00.

PARIS, ora 4.00, ora Romaniei: Gasiti aici imagini de la momentul la care sectia de votare de la Ambasada din Paris s-a inchis, iar fortele de ordine pariziene i-au indepartat pe romanii care inca asteptau la coada pentru a vota.

MUNCHEN, ora 3.55, ora Romaniei: S-a incheiat numaratoarea voturilor la Munchen. Rezultatele: numar total de alegatori - 4045, voturi nule - 8, voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta - 86, voturi pentru candidatul ACL Klaus Iohannis - 3951.

BELGIA, ora 3.55, ora Romaniei: In Belgia au votat 13.090 persoane. Sursa: jurnalist roman stabilit in Bruxelles.

BERLIN, ora 3.50, ora Romaniei: Numararea voturilor din sectia de la Ambasada Romaniei la Berlin s-a incheiat. 91,96 la suta din voturile exprimate au fost pentru Klaus Iohannis. Sursa: observator din sectia de votare.

TORINO, ora 23.20, ora Romaniei: Imagini cu incidentele violente petrecute in fata Consulatului Romaniei din Torino pot fi gasite aici.

LONDRA, ora 23.10, ora Romaniei: Sectia de votare de la ICR Londra s-a inchis la ora locala 21.00 desi afara asteptau cateva sute de oameni. La coada se afla si fostul candidat Monica Macovei, care a reusit sa intre in sectie dupa inchiderea urnelor. Ea a iesit din sectie si a vorbit cu romanii de afara, declarandu-le ferm ca nu a votat. "Nu am votat, am intrat acolo doar pentru dreptul vostru de a vota!", le-a declarat Macovei celor prezenti in fata ICR Londra, in Belgrave Square, transmit jurnalistii din reteaua noastra.

Oamenii de afara scandeaza impotriva premierului, dar sint fericiti la aflarea rezultatelor numaratorilor partiale, precum si la auzul vestii ca premierul Ponta si-a felicitat adversarul pentru victoria in alegeri. Se scandeaza "Victorie!".

LONDRA, ora 22.50, ora Romaniei: Coada de sute de persoane in fata Institutului Cultural Roman de la Londra. Intre primii cetateni romani care asteapta sa intre si sa voteze se afla si fostul candidat independent la presedintie, Monica Macovei.

(Fotografii: Adriana Neagoe - Inquam Photos, Alexandra Buzas)

MUNCHEN, ora 22.45, ora Romaniei: Demonstratie pasnica a celor cateva sute de oameni care nu au mai apucat sa voteze la Munchen. Se scandeaza lozinci impotriva premierului, dar si "Danke schon!" catre fortele de politie germane, in semn de multumire pentru prezenta lor discreta.

LONDRA, ora 22.40, ora Romaniei: Sute de oameni asteapta sa intre la vot in sectia de la ICR de la Londra, cu doar cateva minute inainte de ora la care procesul electoral ar trebui sa se opreasca. Oamenii scandeaza si isi cer dreptul la vot. In zona sint masate efective importante ale fortelor de ordine. "Se scandeaza <<Ponta, nu uita/ Te asteapta DNA!">>, <<Ponta, nu uita, Romania nu-i a ta!>>", transmite unul dintre jurnalistii din reteaua Centrului de Investigatii Media aflati la Londra.

BRUXELLES, ora 22.30, ora Romaniei: Sectia de votare de la Bruxelles s-a inchis conform programului, la ora 21.00. Peste o suta de persoane care se aflau la coada in fata sectiei de votare din Ambasada nu au reusit sa voteze. Nu au existat incidente, cu exceptia faptului ca o persoana a aruncat o petarda in mijlocul celor care inca asteptau deznodamantul.

Sectia de la Bruxelles a cerut din timp Biroului Electoral Central sa prelungeasca programul de votare, insa cererea a fost respinsa de Biroul Electoral Central de la Bucuresti.

HAGA, ora 22.25, ora Romaniei: Ambele sectii din Haga organizate in sediul Ambasadei Romaniei in Olanda s-au inchis la ora 21.00, fara incidente, toti cei care au dorit sa voteze reusind sa ajunga la urne. "Nu a ramas nimeni pe-afara. La pranz a fost aglomeratie, insa lucrurile au mers bine pe tot parcursul zilei. S-a dublat si chiar mai mult de-atat numarul cabinelor de vot, de la sase la 14, astfel ca acum au putut vota de doua ori mai multi oameni fata de turul intai: 3.842 fata de 1.700 la o singura sectie", a declarat unul dintre observatorii dintr-o sectie din Haga pentru Centrul de Investigatii Media.

ROMA, ora 22.25, ora Romaniei: Sectiile de vot amenajate in sediul Academiei Romane din Roma s-au inchis la ora locala 21.00 fara incidente. "Toata lumea a reusit sa intre si sa voteze. Circa 350-400 persoane in ultima ora. Politia a plecat. Un politist mi-a spus ca nu au fost probleme inauntru", a povestit unul dintre voluntarii din reteaua CIM care au supravegheat procesul electoral la Roma.

VIENA, ora 22.20, ora Romaniei: Sectia de votare de la ICR din Viena s-a inchis la ora 21.00 fara incidente. Conform datelor oficiale, pana la ora locala 19.00, la aceasta sectie au votat 3.020 de persoane. La ora la care sectia s-a inchis nu mai existau alegatori care sa astepte la rand.

"In jurul orei 21.00, voluntarii erau atat de buimaci in dorinta de a oferi tuturor dreptul de a vota incat invitau trecatorii sa voteze, chiar si pe trecatorii austrieci. Deci toata lumea a reusit sa voteze", a declarat un jurnalist din reteaua ad-hoc a Centrului de Investigatii Media.

Aceeasi situatie este si la sectia de votare amenajata in Ambasada Romaniei la Viena, unde toti cei prezenti au reusit sa voteze pana la inchiderea urnelor.

MUNCHEN, ora 22.15, ora Romaniei: Sectia de votare de la Consulatul din Munchen s-a inchis cu 20 de minute inainte de ora locala 21.00. Cel putin 500 de oameni care doreau sa voteze nu au mai apucat sa o faca. Nemultumiti, oamenii scandeaza. "Inca pasnic. Mai sunt cel putin 500 aici.

PARIS, ora 22.10, ora Romaniei: Incidente violente intre politia franceza si alegatorii romani aflati in fata sediilor Ambasadei si Consulatului Romaniei la Paris. Vom reveni.

BERLIN, ora 22.00, ora Romaniei: Sectia de votare din Ambasada de la Berlin s-a inchis conform programului obisnuit, la ora locala 21.00. De-a lungul zilei, la aceasta sectie au reusit sa voteze, conform cifrelor oficiale, un numar de 2.974 de cetateni romani.

In imaginea de mai jos puteti vedea ultimul alegator roman care a votat.

Niciun alegator nu se mai afla in fata sectiei la ora la care urnele s-au inchis.

TORINO, ora 22.00, ora Romaniei: Incidente la Torino, intre politia italiana si cetatenii romani nemultumiti ca nu pot vota. Vom reveni. (Sursa: Realitatea TV)

ROMA, ora 21.30, ora Romaniei: Sectia de votare de la Consulatul Romaniei de la Roma a fost inchisa pentru mai bine de o ora, in urma unui conflict intre alegatorii care asteptau sa ajnga la urne si fortele de politie. "Situatia a fost tensionata intre ora 15.00 si ora 17.00. A avut loc o interventie a politiei speciale, cu casti si bastoane. O femeie a fost lovita si a cazut la pamint. Interventia politiei a fost excesiva. Confirm: Consulatul din Roma a fost inchis intre orele 16.15 si 17.30 (ore aproximative, n.r.). Motivatia a fost ca s-a rupt o cheie de la usa de intrare", a declarat unul dintre membrii retelei Centrului de Investigatii Media, dupa ce a consultat mai multi martori oculari si un observator independent.

Dupa reluarea votului, la ora locala 20.30, in fata sectiei de votare mai asteptau la rand aproximativ 150 de persoane. In zona se aflau in continuare efective ale politiei italiene, conform relatarii voluntarului citat.

CHISINAU, ora 20.45: Sute de cetateni romani se aflau inca la coada in fata sectiilor de votare amenajate in sediile Ambasadei si Institutului Cultural Roman din Chisinau, cu 15 minute inainte de inchiderea urnelor. Cel mai probabil, acestia nu vor mai putea vota.

PARIS, ora 20.40, ora Romaniei: "Din ambasada ies de la vot oameni obositi, dezgustati. Își striga umilinta, neputinta. Cristina Hermeziu, ziarista, a ieșit de la vot acum 10 minute după 10 ore de stat la coada. Sunt bătrâni si femei cărora li s-a făcut rău si sunt aduși de brat pana in Ambasada, ca sa se aseze pe scaune. Mihai, un observator, si-a scos soția pe brate cu ajutorul jandarmilor dintr o mare imbranceala de la poarta Ambasadei. I s a făcut rău si a trimis-o acasă după noua ore de stat la coada. Dupa o mare busculada cu jandarmeria la poarta Ambasadei, mulți prieteni au plecat acasă. La Consulat, un bărbat a lesinat chiar la intrare, după ore de așteptare. In fata Ambasadei se striga incontinuu", ne-a transmis unul dintre observatorii romani din sectiile de votare din Paris.

Conform cifrelor oficiale, pana la ora 18 in sectia din Ambasada votasera 2.930 de persoane.

La cozile din fata celor doua sectii se incoloneaza inca sute de romani. Din cand in cand, acestia scandeaza impotriva Guvernului si isi cer dreptul la vot.

In zona Ambasadei si Consulatului Romaniei la Paris au aparut efective importante ale fortelor de ordine.

EUROPA, ora 19.15, ora Romaniei: In fata sectiilor de votare din principalele capitale europene romanii stau inca la cozi si astepata sa voteze.

La Munchen votasera 2.883 de cetateni romani pana la ora locala 18.00 (19.00 ora Romaniei), conform cifrelor obtinute de la observatorii din sectia de votare de la Consulat. In afara sectiei de la Munchen se mai afla aproximativ o mie de persoane care asteapta sa intre sa voteze. "Sint aproximativ 20 de voluntari romani si germani care organizeaza bine lucrurile in interiorul consulatului. Se voteaza la foc continuu", a declarat unul dintre observatorii din sectia din Munchen.

La Roma, unde a plouat abundent, cozile s-au redus. La ora locala 18.00, in fata celor doua sectii de la Academia Romana din Roma nu mai asteptau decat aproximativ 400 de persoane, cate 200 la fiecare rand. Imagini de la cozile din fata Academiei Romane din Roma puteti vedea aici.

Cei care stau la coada in ploaie canta imnul national, huiduie organizatorii alegerilor si scandeaza "Vrem sa votam!".

Conform unor informatii pe care inca nu le-am putut verifica, sectia de votare de la Consulatul Romaniei la Roma a fost inchisa. Vom reveni cu amanunte in legatura cu aceasta situatie.

La Bruxelles coada ramane foarte mare. "La Ambasada din Bruxelles, timpul de asteptare a ajuns si la opt ore. Multimea scandeaza <<"Vrem sa votam!>>. Politia strange randurile, au aparut forte de ordine echipate de interventie.

BELFAST, LEEDS (Marea Britanie), ora 19.00 ora Romaniei: Dupa ce pe parcursul zilei la Belfast nu a fost coada la sectia de votare, spre seara si aceasta s-a aglomerat, dupa ce mai multe zeci de persoane au venit sa voteze aici din Dublin (Irlanda). La ora locala 17.00, la coada de la Belfast asteptau sa voteze cateva zeci de persoane.

Aproximativ o suta de persoane din Dublin au inchiriat un autocar care sa-i duca in timp util la Belfast, unde sa poata vota.

Si la Leeds a fost o coada pe care alegatorii au parcurs-o totusi in mai putin de o ora.

NEWS ALERT: Dificultatile votului in diaspora l-au determinat pe presedintele Basescu sa ceara intrunirea "de indata" a Executivului, pentru a emite o ordonanta de urgenta prin care programul de cotare sa fie prelungit.

Comunicat al Administratiei Prezidentiale: 

"Președintele României, domnul Traian Băsescu, a observat posibile dificultăţi în a asigura dreptul de a vota tuturor românilor din diasporă.

În aceste condiţii, solicită Guvernului României o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00.

Intervenţia domnului preşedinte Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota."

STUTTGART, ora 18.00, ora Romaniei: La sectia de votare din Stuttgart sint oameni care asteapta de sapte ore sa voteze. "Estimam ca va mai dura inca doua ore sa parcurgem si acesti ultimi metri pana la intrarea in sectie", a relatat un roman din diaspora Centrului de Investigatii Media. La coada erau, in jurul orei locale 17.00, 1.500-2.000 de oameni.

BRUXELLES, ora 18.00, ora Romaniei: Aproximativ 2000 de oameni asteapta inca la coada in fata sectiei de votare din Bruxelles. Oamenii canta imnul Romaniei si huiduie modul in care au fost organizate alegerile.

"Mii de oameni vor să voteze. Se votează în ritm de melc. Se scandează <<Vrem să votăm!>> și <<Jos Ponta!>>", a relatat unul dintre romanii aflati la coada la Ambasada Romaniei din Bruxelles.

Imagini aici.

ROMA, ora 18.35, ora Romaniei: Desi ploaia s-a oprit la Roma, cozile s-au redus semnificativ. Din cele o mie de persoane care asteptau sa voteze in urma cu cateva ore, la cozi au mai ramas cel mult cate 200 de persoane. "Foarte multa lume a plecat deja", a transmis unul dintre membrii retelei noastre.

NEW YORK, BOSTON (SUA), ora 18.00 ora Romaniei: Coada de aproximativ cinci sute de persoane si la New York.

"Coada este lunga, inconjoara jumatate de cvartal. Merge relativ incet, dar persosnalul Consulatului imparate formulare-n alb pentru a fi completate din timp. Cred ca sint vreo 500-600 de oameni la rand. E frig, oamenii sunt cu ceai si mancare", a declarat Centrului de Investigatii Media un jurnalist roman aflat la coada la singura sectie de votare deschisa in NY, in sediul Consulatului si al Institutului Cultural Roman din metropola americana.

Coada, care este in continua crestere, este supravegheata de doua masini ale politiei din New York.

La Boston, pana la ora locala 11.00, in sectia amenajata in interiorul prestigiosului Massachusetts Institute of Technology (MIT) votasera 300 de alegatori. La turul I, in aceasta sectie au votat in total 255 de romani. "Sectia pare bine organizata, cei din biroul sectiei sint amabili, totul este OK. Am reusit sa votez in 15 minute", a declarat un profesor universitar de origine romana aflat la Boston.

PARIS, ora 17.45, ora Romaniei: Pana la ora locala 16.00, conform datelor care ne-au fost transmise de unul dintre observatorii din sectia de la Ambasada, la Paris au votat aproximativ 2.100 de persoane la Ambasada si aproximativ 2.900 la de votare din Consulat. Cei de la coada scandeaza din cand in cand lozinci precum "Nu plecam pana nu votam!", "Hotii!" sau sloganuri anti-guvernamentale.


"In acest moment, ajung la urne oamenii care s-au asezat la coada la 7 dimineata", ne-a transmis sursa noastra.

La coada se afla si fostul candidat la presedintie din partea PMP, Elena Udrea.

"Oamenii din fata Ambasadei canta iar imnul Romaniei, printe scandarile anti-Ponta. In fata Ambasadei se striga neincetat. Cei mai vocali sint cei dintr-un grup care sta pe trotuarul din fata Ambasadei - lucru care ma face sa ma gandesc c-ar putea fi ceva instigatori printre ei. Cozile s-au micsorat considerabil, dar oamenii care au ramas asteapta de la 7 dimineata. Spre sfarsitul cozilor, oamenii asteapta in liniste dar sunt foarte iritati si de cate ori vad o camera de filmat incep sa huiduie si sa strige iar impotriva premierului sau <<Rusine, rusine sa va fie!>>, <<Vrem sa votam!>>", ne-a relatat sursa noastra de la Paris.

Imagini cu ce s-a intamplat la Paris in ultimele ore puteti gasi aiciaici si aici.

DUBLIN, ora 17.45 ora Romaniei: Coada imensa la Dublin. Peste 3.000 de romani asteapta de dimineata sa voteze. "Unii dintre cei care au venit la sectia de votare la ora 8.45 nu au reusit sa intre pana acum (ora 17.40, ora Romaniei, n. red.). Unii au plecat sa voteze la Belfast, unde este mult mai liber", a declarat unul dintre romanii aflati la Dublin.Cei de la coada si-au pierdut rabdarea si, in ultimele doua ore, au scandat "Vrem sa votam!" si sloganuri impotriva Guvernului si premierului. "Coada este imensa!", a conchis sursa citata.

MUNCHEN, ora 17.15 ora Romaniei: Datele oficiale ale sectiei de votare arata ca, pana la ora locala 16.00, la Consulatul din Munchen au votat 2.414 romani. La coada mai sint aproximativ 2.000 de oameni. "Sunt prinsa in mijlocul cozii la Munchen. Din timp in timp se scandeaza Vrem sa votam!, Hotii! sau se huiduie. Sint oameni veniti la 7.00 dimineata care inca n-au ajuns la usa Consulatului", a relatat unul dintre voluntarii de la Munchen.

 

BERLIN, ora 17.00, ora Romaniei: Declaratie a ambasadorului roman in Germania, Lazar Comanescu: "Sunt impresionat si mândru de simtul civic al românilor care vin atat de multi la Berlin. Am organizat totul cu mare respect si responsabilitate fata de români si va asiguram ca, din punctul de vedere al Ambasadei, nu putem intreprinde mai mult. Regretam ca romanii stau in ploaie ore intregi la rând. Am fi putut face mai mult pentru usurarea votarii, daca ni s-ar fi permis. Si in turul I am fost primul ambasador care a usurat procedura prin luarea deciziei de a permite completarea declaratiei pe proprie raspundere in afara sectiei de votare, ceea ce a permis accelerarea actului de votare". (Declaratie consemnata de unul dintre observatorii din sectie.) In acest moment, la coada se afla aproximativ 300 de persoane.

Urna de vot este amenajata dintr-o cutie de plastic. Deja una a fost umpluta, acum alegatorii folosind-o pe cea de-a doua. Timpul de asteptare la rand nu depaseste o ora si jumatate.

ROMA, ora 16.30, ora Romaniei: Cozi de mai bine de un kilometru la fiecare dintre cele doua sectii de votare amenajate la Academia Romana din Roma. Elicopterul politiei italiene survoleaza zona.

LONDRA, ora 16.10, ora Romaniei: Monica Macovei, fost candidat independent la prezidentiale care in turul I a castigat 4,5 la suta din voturile romanilor a ajuns la sectia de votare de la ICR. "Duceti-va la vot. Romanii stau in frig, ploaie, dar voteaza. Nimic nu-i opreste!", a fost mesajul pe care l-a transmis ea, consemnat de corespondentul CIM pentru alegeri la Londra.

PORTSMOUTH, UK, ora 16.00, ora Romaniei: "Am ajuns la 10.00 a.m. (ora locala) și am votat la ora 13.00. Când am plecat nu se mai vedea capatul cozii. Șeful comisiei ne anunta la un moment dat sa nu-i mai indemnam pe cei din Londra sa vina acolo pentru ca nu au posibilități de vot. Spațiul e prea mic pentru atâta lume", ne-a transmis un voluntar stabilit in Marea Britanie.

PARIS, ora 16.00, ora Romaniei: Imagini noi de la Paris. Coada de la sectiile de la Ambasada si Institutul Cultural Roman nu scad, desi afara a inceput ploaia si s-a facut frig.

MILANO, ora 15.30, ora Romaniei: Coada de 2000 de persoane la sectia de votare de la Consulatul Romaniei din Milano. Aici au fost amenajate doua sectii cu cate sapte stampile. Se asteapta aroximativ patru ore la coada, multi dintre cei de-afara au renuntat sa mai voteze si pleaca acasa resemnati. "Cozile sint triple fata de primul tur", a estimat unul dintre membrii retelei CIM.

PARIS, LONDRA, ora 15.30 ora Romaniei: Cei care stau la cozi protesteaza vehement. La Paris, oamenii scandeaza "Demisia!", "Nu plecam pana nu votam!", "Hotii!" precum si lozinci antiguvernamentale. Desi a inceput sa ploua, oamenii asteapta inca, sub umbrele, sa le vina randul.

La Londra, la sectia de la ICR, unde pana acum cei de la coada nu scandasera lozinci, romanii au inceput sa strige impotriva premierului Ponta.

MUNCHEN, ora locala 12.00: Pana la ora 12.00, la Munchen au votat in turul II al prezidentialelor 1.355 de persoane, in comparatie cu 350 la turul I. Sursa: date oficiale de la observatorii din sectie.

BERNA, ora 13.30, ora Romaniei: Coada de sute de persoane si in fata sectiei de votare de la Berna (Elvetia).

PARIS, ora 14.40, ora Romaniei: Miile de oameni de la coada scandeaza "Hotii!", "Vrem sa votam!" si lozinci anti-guvernamentale. Imagini aici.

BRUXELLES, ora 14.20, ora Romaniei: La Ambasada Romaniei la Bruxelles asteapta sa voteze peste 3000 de persoane. Romanii se aseaza la coada intruna. Coada de pe Rue Montoyer, Bruxelles, continua pe strada ce face stânga la semafor. "Timp de așteptare - minimum sase ore, ținând cont ca data trecuta am așteptat trei ore si coada era mai mica de jumatate din cat este acum", a transmis un membru al retelei noastre.

CALARASI, Republica Moldova, ora 13.00: La Calarasi, la 40 de kilometri de Chisinau, la sectia de votare este o coada de aproximativ 100 - 150 de oameni. Pana la ora 13:00, aici au reusit sa voteze 989 de persoane.

COPENHAGA, ora locala 11.30: Coada si la Copenhaga.

EUROPA, ora 12.00, ora Romaniei: Prezentam situatia numarului de alegatori care au reusit sa voteze in Europa, o centralizare publicata de RFI, care citeaza un reprezentant al ACL.

Conform acestora, numarul total al celor care au reusit sa voteze in Europa inainte de pranz era de aproximativ 30.000 de oameni in sectiile analizate. Statistica: 

Franta

Paris: 2 sectii - 1568 de voturi; Lyon: 1 sectie - 300 de voturi; Brest: 1 sectie - 200 de voturi

Italia

Roma: 3 sectii - 2700 de voturi; Torino: 1 sectie - 1200 de voturi; Ladispoli: 1 sectie - 700 de voturi; Tivoli: 1 sectie - 700 de voturi;

Marea Britanie

Londra: 3 sectii - 700 de voturi la sectia din Wembley, 940 de voturi la sectia ICR Londra

Belgia: 5190 de voturi la ora 14:00

Bruxelles: 4 sectii - 2300 de voturi

Republica Moldova: 21 de sectii - peste 6000 de voturi

Chisinau: 4 sectii - peste 1000 de voturi

Germania

Berlin: 1 sectie - 900 de voturi

Munchen: 1 sectie - 750 de voturi

Spania: 38 de sectii in tara - peste 11.000 de voturi

Madrid: 4 sectii - peste 2000 de voturi

Austria

Viena: 2 sectii - ICR Viena 720 de voturi; 1100 de voturi la sectia din Ambasada.

MUNCHEN si LONDRA, ora 14.20, ora Romaniei: Cei care asteapta afara, la coada, intoneaza imnul national. La Londra, alaturi de formularele pentru declaratiile pe proprie raspundere.

Video cu imnul cantat la Munchen, aici.

PARIS, ora 13.00, ora Romaniei: La sectia amenajata la ICR se striga fara oprire "Hotii!". Oamenii din Ambasada si jurnalistii din Biroul de Presa vorbesc despre faptul ca Elena Udrea, liderul PMP, care a anuntat ieri ca va vota la Paris, s-ar afla in restaurantul Doina din apropierea sediului misiunii diplomatice romanesti la Paris.

Imagini video aici.

MUNCHEN, ora 14.00, ora Romaniei: "Munchenul risca sa degenereze. Sunt mii de oameni, pana si coada pentru parinti cu copii mici s-a blocat. Lumea canta imnul, e unul care scandeaza anti-Ponta", a transmis unul dintre voluntarii nostri de acolo. Potrivit estimarii acestuia, la coada sint cel putin 4.000 de romani.

VIENA, ora 13.50, ora Romaniei: Oamenii care ies acum din sectia de la ICR s-au asezat la rand la ora locala 8.00.

ROMA, ora 13.30, ora Romaniei: Au inceput protestele. Se scandeaza "Vrem sa votam!" si "Hotii!".

EUROPA, ora 12.40, ora Romaniei:

Noutati din Viena: in interior sunt doar sase membri de comisie. Dupa spusele unui reprezentant al PSD, cel care lipseste este reprezentantul PMP. El si-a anuntat inca de ieri seara absenta. Oamenii incep sa se organizeze in masini pentru a merge la vot in Bratislava, Slovacia. Bratislava este la doar o ora distanta.

Coada de la Academia Romana din Roma a crescut, ajungand la circa 3.000 de persoane. Sint amenajate servicii sanitare in curtea institutiei; la primul tur nu erau. La Roma nu se scandeaza, ci doar se agita steaguri tricolore.

"Din cind in cind, lumea protesteaza fata de cei care incearca sa treaca in fata", a relatat unul dintre romanii de-acolo.

Galerie foto Roma:

Incep sa se formeze cozi si la Haga. "Aici vin si oameni care asa au evitat coada de la Bruxelles", a declarat unul dintre voluntarii de acolo.

"Coada e afara deja. Inauntru, in cort, sint trei cozi separate. Se sta cam o ora la coada. Sunt din ce in ce mai multi oameni. Pana acum, la Haga au votat aproximativ o mie de oameni. Familiile cu copii ai prioritate", a adaugat acesta.

Galerie foto Haga:

Creste coada si la Berlin. Timpul de asteptare a ajuns la aproximativ o ora si jumatate.

Vedeti aici imagini cu coada de la Berlin.

La Hamburg sunt sapte cabine de vot, dar oamenii spun ca merge destul de încet.

Este coada si sectia de la Ikast, din centrul Danemarcei.

Cozile din fata Consulatului roman din Chisinau raman constante. Unul dintre alegatorii romani de la Chisinau ne-a transmis si o fotografie cu afise electorale ale premierului Ponta "aflate in imediata apropiere a sectiei". Asteptarea este de cel putin patru ore.

La Bristol, unde nu a fost coada pana in jurul orei locale 10.00, a inceput sa se formeze un rand in afara sectiei. Voluntarii le impart alegatorilor de la coada pahare cu ceai cald. Timpul de asteptare la coada este de trei sferturi de ora.

La Londra, la sectia de la ICR, oamenii raman pasnici, singurele incidente consemnate de observatori fiind cauzate de nemultumirea oamenilor fata de sistemul stabilit, care permite celor cu copii sa intre si sa voteze cu prioritate. Restaurantele si cafenelele din apropiere au ramas fara zahar, dupa ce tot stocul le-a fost consumat de romanii de la coada, care si l-au pus in ceai sau cafea.

PARIS, ora 12.30, ora Romaniei: Se huiduie fara incetare, se striga impotriva premierului, dar si sloganuri precum "Vrem sa votam!" sau "Hotii!". Cozile de la Ambasada se intind pe cateva sute de metri, pana la statia de metrou "Ecole Militaire". Cozile de la ICR depasesc restaurantul Doina si au trecut de jumatatea strazii urmatoare. Fortele de ordine le Jandarmeriei franceze prezente in zona au fost suplimentate.

LONDRA, ora 12.20, ora Romaniei: Mii de romani stau la coada de la sediul ICR din capitala britanica si isi asteapta randul la vot. Imagini cu coada imensa surprinse de Bogdan Maran. 

LONDRA, ora 12.20, ora Romaniei: Scandari antiguvernamentale la coada de circa 2000 de persoane din fata Brent Civic Centre. Gasiti AICI cateva imagini surprinse de unul dintre romanii aflati acolo.

CHISINAU, ora 12.00: Cozi mari atat la Ambasada Romaniei cat si la ICR, unde au fost amenajate sectii de votare. La Ambasada Romaniei coada are peste 150 de metri, iar la ICR coada depaseste 200 de metri. La ICR, conform unor estimari ale unuia dintre romanii prezenti la vot, timpul de asteptare a ajuns deja la cel putin trei ore.

ROMA, ora locala 10.30: Coada de aproximativ o mie de romani la cele doua sectii de votare amenajate in sediul Academiei Romane din Roma. Mai multi voluntari impart, la coada, formularele pentru declaratiile pe proprie raspundere. "Lumea e linistita. Fortele de ordine italiene sint prezente aici", a declarat unul dintre romanii prezenti acolo.

Este coada si la Consulatul roman din Roma. Si la Tivoli, un centru aflat la circa 50 de kilometri nord-est de Roma este coada", a declarat aceeasi sursa, precizand ca, in total, la ora locala 10.30 la cozi se aflau peste doua mii de romani.

La coada de la Academia Romana a aparut si o persoana imbracata in costum popular.

Coada inainteaza foarte greu, doar cativa metri pe ora. Nu stiu daca o sa intru pina la 12.30, cind trebuie sa merg la serviciu", a declarat aceeasi sursa, precizand ca in sediul Academiei Romane din Roma nu intra mai mult de zece persoane odata.

LONDRA, ora 11.00, ora Romaniei: Mii de romani asteapta inca de dimineata sa voteze la Brent Civic Centre din Londra. Coada este mare, oamenii au inceput sa scandeze lozinci anti-guvernamentale.

Si la sectia de la ICR, unde este prezent si ministrul pentru romanii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, coada numara deja aproximativ 2000 de persoane. Aici oamenii isi asteapta in liniste randul la vot.

Un film in care puteti vedea coada din fata Brent Civic Centre poate fi vazut aici.

 Cateva imagini de la sectia de votare din ICR Londra (Belgrave Square 1):

(Galerie in curs de updatare. Autori: Adriana Neagoe - Inquam Photos, Bogdan Maran)

EUROPA, ora 11.00, ora Romaniei: Numarul persoanelor care au votat pana la aceasta ora in sectiile din strainatate, conform informatiilor transmise de reteaua Centrului de Investigatii Media:

Berlin: 642 de alegatori

Munchen: aproximativ 750

Viena: 940 de alegatori

Haga: peste 300 de alegatori

La Berlin a votat si o persoana de 84 de ani, pe nume Ecaterina Lozan, care a spus ca a calatorit o suta de kilometri pana la sectia de votare.

PARIS, ora 11.00, ora Romaniei: Primele incidente la vot. Cei peste 2.000 de romani aflati la coada au inceput sa scandeze "Vom vota!", dar si sloganuri anti-guvernamentale, in momentul in care au aflat ca in sediul Ambasadei Romaniei in Franta se afla ministrul de Externe Teodor Melescanu.

MUNCHEN, ora 10.30, ora Romaniei: Aproximativ 2.500 de oameni se afla la coada la sectia de votare de la Consulatul Romaniei. Noi imagini de la Munchen vin de la Alex Finder, pentru Centrul de Investigatii Media:

BRUXELLES, ora 9.00 ora Romaniei: Coada de cateva zeci de persoane la sectia de votare de la Institutul Cultural Roman de aici. A fost coada inca de la ora 7.00, de la deschiderea urnelor, insa aceasta nu a depasit o suta de persoane.

MUNCHEN, ora 10.00, ora Romaniei: La Munchen sint 2500-3000 de oameni la coada. Sunt 7 stampile si 5 cabine, un fel de cutii, nu cabine clasice, cu perdea. "Sala in care se voteaza este de o inghesuiala strigatoare la cer", a afirmat unul dintre voluntarii care participa la organizarea votarii in zona sectiei de la Consulat.

"Cine se pune dupa ora 8.00 la coada nu mai apuca sa voteze decat daca mai pleaca unii din fata. La ora 8.00 erau mai multi oameni la coada decat au fost in turul I, in 2 noiembrie", a relatat aceeasi sursa.

VIENA, ora 9.45, ora Romaniei: Coada imensa la sectia de votare. Trotuarul pe care se afla Institutul Cultural Roman, Argentinienstrasse, este plina. Cateva sute de persoane asteapta sa voteze.

Foto: Luiza Puiu

HAGA. ora 9.30, ora Romaniei. La Haga, lucrurile merg snur. Sunt 11 oameni care controleaza actele si care impart stampile; s-au printat 3000 de declaratii. Oamenii vin, chiar ei, cu cateva declaratii in plus; le lasa in cortul unde se completeaza formularele.

SPANIA. ora 9.00, ora Romaniei. Multi romani din Spania au iesit din casa, la primele ore ale diminetii, ca sa isi voteze presedintele. 38 de sectii se afla aici. La  Coslada, s-a format o coada de circa 400 de oameni.

BERLIN. ora 9.00, ora Romaniei. La Berlin, sunt 6.000 de buletine de vot, se asteapta circa 2000 de votanti.

PARIS. ora 8.30, ora Romaniei. Metroul parizian e plin de romani, zeci de oameni se afla pe strada. La coada, la ambasada, așteaptă mai bine de o mie de persoane, coada e mult mai mare decât era in turul 1, la ora 19 seara.

Nu se mai lasa oamenii sa umple curtea ambasadei, se intra grupuri de câte 20 maxim. 

HAGA. ora 08.30, ora Romaniei. Aici, oamenii se strang usor-usor.  Inauntru s-a format deja o coada si se asteapta sa le fie controlate actele. Declaratiile pe propria raspundere se gasesc in cortul de afara. Exista 6 mese unde se poate completa aceasta declaratie, 7 persoane care verifica actele: afara 4 voluntari, in fata 3.

REP. MOLDOVA. ora 8.30. 21 de sectii de votare s-au infiintat aici, dintre care 4 la Chisinau. (Sursa - Digi24)

MUNCHEN. ora 8.20, ora Romaniei. Mii de romani au ajuns in fata sectiilor de votare. Unii se afla la rand de ieri. Oamenii spun ca este imposibil ca toata lumea sa poata vota la timp, din cauza aglomeratiei.

SPANIA. ora 8.15, ora Romaniei.  Oamenii spun că în Spania nu au stat niciodată la coadă, aşa cum stau acum. Toată lumea este dornică să voteze. Mulţi au reuşit să voteze la turul întâi după câteva ore (sursa - Digi24).

La Barcelona sunt două secţii de votare în sediul Consulatului, dar în fiecare dintre ele sunt doar două cabine, nu şapte, motivaţia dată fiind că spaţiul este foarte mic.

PARIS. ora 8.15ora Romaniei. In statiile de metrou goale de obicei, la ora asta e plin de romani. Peste 700 de persoane s-au strans in fata sectiilor de votare. Se asteapta si aparitia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, care a plecat in capitala Frantei sa voteze.

TORINO. ora 7.30, ora Romaniei. Românii s-au aşezat la coadă şi la Torino, pentru a vota. Coada se întinde deja pe două străzi (sursa Digi24).

VILNIUS, Lituania: Ora 7.30, ora Romaniei. 1 votant a ajuns la sectia de votare. Se voteaza deja, ora locala fiind aceeasi cu ora Romaniei.

PARIS16 noiembrie. ora 7.30, ora Romaniei. In jur de 250 de romani s-au asezat la coada la birourile de vot. Exista mai multi voluntari care impart deja declaratiile pe propria raspundere.

BERLIN 16 noiembrie. ora 7.20, ora Romaniei. La Berlin, au ajuns 4 persoane in fata Biroului Electoral, care asteapta in frig sa inceapa votarea.

MUNCHEN. 16 noiembrie. ora 7.00, ora Romaniei. La Munchen, se afla la ora 6.00 (ora Germaniei) / (ora 7.00, ora Romaniei), peste  200 de persoane stau la coada, pentru a vota. Votul se deschide peste o ora.

HAGA - Duminica, 16 noiembrie, ora 00.00, ora Romaniei: La Haga se anunta primele absente din Birourile electorale ale sectiilor de votare din Ambasada. Relatare de la unul dintre membrii retelei noastre prezent la Haga:

"La Haga a avut loc, sambata seara, in sediul Ambasadei Romaniei, intilnirea cu voluntarii. Organizarea e mult mai complexa decat la turul I: au marit numarul cabinelor de la trei la sapte pe fiecare sectie (aici sint doua sectii). In curtea Ambasadei sunt instalate corturi cu lumini si incalzire (aici ploua neincetat de ieri si se asteapta ploaie si maine toata ziua). In corturi, un mare numar de mese sint deja pregatite cu formulare si pixuri. Au pus inclusiv trei "statii" cu apa, ceai si cafea.

Oamenii vor avea acces la toalete: una in Ambasada, una intr-o cladire adiacenta.

Intrarea se face pe o poarta (Consulat), iar iesirea pe alta - este relevant pentru ca, in turul intai, atat fluxul de intrare cit si cel de iesire erau pe aceeasi poarta ingusta si ne impingeam unii pe altii.

Acum exista si o intrare speciala ptr persoane cu dezabilitati si se merge pe ideea ca oamenii in virsta si familiile cu copii foarte mici sa fie lasate sa intre mai repede.

Vor fi in jur de 50 de oameni - personal din Ambasada plus voluntari - implicati in organizarea scrutinului de maine la Haga.

In turul I au fost 1.700 de oameni. Zic ca nu stiu la ce sa se astepte pentru turul II. In Olanda sunt oficial 18.500 de romani, inclusiv cei cu dubla cetatenie.

Acum partea usor scartaita e la comisii. Au cerut ca ambele comisii sa aiba numarul maxim de membri, sapte. S-au aprobat listele, dar in ultimul moment, astazi, a reiesit ca din ambele va lipsi reprezentantul cite unui partid.

Vor fi patru voluntari care vor face un fel de filtru inaintea intrarii in sectiile de votare."

Exista posibilitatea ca acesti reprezentanti ai partidelor sa se prezinte, totusi, dimineata, la sectiile de votare. Vom updata aceasta relatare imediat ce va fi clar daca cei doi absenti vor veni sau nu sa participe la alegeri.

MUNCHEN - Sambata, 15 noiembrie, ora 23.00 (ora Romaniei): Aproximativ 20 de persoane s-au adunat erau adunate, sambata seara, in fata Consulatului Romaniei din Munchen. Oamenii s-au asezat simbolic la coada cu mai mult de zece ore inainte de deschiderea sectiei de votare, pentru a fi siguri ca reusesc sa voteze.

"Suntem intre 10 si 20. Pe la 16:30 am fost mai multi. Lumea a mai plecat sa isi ia haine mai groase. Am fost si eu dupa pantalonii de schi si m-am intors", ne-a relatat unul dintre participanti.

Cei care au plecat si-au lasat la rand cate o periuta de dinti, dar si saci de dormit sau scaune.

"Oamenii ne-au vazut pe Facebook si unii care locuiesc aproape au mai venit sa aduca ceai cald sau paturi", a povestit acesta.

Un alt participant a transmis ca mai multi oameni care locuiesc in apropierea Consulatului Romaniei din Munchen au venit sa-i incurajeze pe cei al caror gest este menit sa aminteasca de celebrele cozi ale Romaniei comuniste.

"Este un frig infernal. Nu putem dormi, nu avem unde si nici voie", au precizat sursele citate, adaugand ca vor veni inca de la prima ora a diminetii la Consulat pentru a vota.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares