Complexul de Reabilitare Scolara Bradet-Sacele, servicii de tip rezidential pentru protectia copilului si adultului, avand in componenta Centrul de Plasament „Ghiocelul“, Centrul de Plasament „Brandusa“, Locuinta protejata „Casa Chris“ si Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Copilul cu Handicap, joi, 1 octombrie 2015. Complexul de Reabilitare Scolara Bradet-Sacele, servicii de tip rezidential pentru protectia copilului si adultului, avand in componenta Centrul de Plasament „Ghiocelul“, Centrul de Plasament „Brandusa“, Locuinta protejata „Casa Chris“ si Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Copilul cu Handicap, joi, 1 octombrie 2015. FOTO: CODRIN PRISECARU

Voiajul

Scris de  Iun 12, 2016

Nicolae Cojocaru a trecut prin labirintul adesea fără ieșire al sistemului de protecție a copilului, reușind să scape doar fugind. Mărturia sa deconstruiește, bucată cu bucată, realitățile unui sistem care pe hârtie ocrotește, recuperează sau reabilitează, dar în realitate condamnă din vârful unor pixuri.

Nicolae Cojocaru are 15 ani si isi controleaza cu greutate una dintre jumatatile corpului din pricina unei hemipareze. Doi ani i-a petrecut sub tutela statului roman, in mai multe centre de plasament din judetul Brasov.

In vara anului 2015, “aventura” lui Nicolae a luat o turnura brusca, dupa un episod violent in urma caruia a fost trimis la Ghimbav, intr-un centru pentru minori delincventi. Asa a inceput Voiajul.

Povestea lui Nicolae strange toate datele unei drame personale – dar descrie in egala masura si raul sistemic cu care se confrunta “beneficiarii” sistemului de asistenta si protectie sociala din Romania.

“Voiajul” este o productie Dela0.ro, realizata cu sprijinul Centrului de Investigatii Media si al Centrului de Resurse Juridice, care au derulat in ultimul an un program national menit sa documenteze situatia respectarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati institutionalizate.

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares