foto: Evz foto: Evz

Statul dă semne că începe să se întărească: ANAF scoate la vânzare hotelurile lui Vântu din Deltă

Scris de  Sep 01, 2017

În urmă cu opt ani, într-o dezbatere găzduită de RealitateaTV, mogulul Sorin Ovidiu Vântu, pe-atunci liber, puternic și bogat, îi arunca jurnalistului Cătălin Tolontan istorica replică „Întăriți-vă statul, domnilor!”. Opt ani mai târziu, Vântu este în pușcărie. A adunat patru condamnări definitive, o a cincea în primă instanță și i se impută prejudicii de aproximativ 115 milioane de euro. Și-a pierdut libertatea și puterea, nu însă și banii: până în prezent, statul român nu a recuperat niciun leu din ceea ce judecătorii au decis, prin hotărâri definitive, că Vântu a obținut ilegal.

Fiscul a anunțat, la 1 septembrie 2017, primul pas concret în recuperarea prejudiciilor imputate lui Vântu: hotelurile sale din Delta Dunării au fost evaluate și sunt scoase la licitație pentru suma totală de aproximativ 2,6 milioane de euro. Cele două proprietăți, hotelul Lebăda din Crișan și hotelul Sulina din aceeași localitate, au fost evaluate de ANAF la 1.637.040 de euro și, respectiv, la 955.183 de euro. În plus, statul speră să obțină alți 67.000 de euro din vânzarea unei alte proprietăți aparținând lui SOV, o casă în Mihăilești (Giurgiu).

Fiscul încearcă astfel să acopere parte din prejudiciul din dosarul FNI, în care Vântu a primit opt ani de închisoare pentru spălare de bani. Prin decizia judecătorilor, el trebuie să returneze aproape 13 milioane de dolari, obiect al confiscării speciale dispuse de instanță.

Grosul banilor obținuți ilegal de Vântu, conform deciziilor definitive ale judecătorilor, îl reprezintă însă cei 83 de milioane de euro prejudiciu din dosarul pentru delapidarea PSV Company (fostul Petromservice).

Aici ANAF nu se grăbește cu executarea, pentru că orice leu recuperat în urma schemei PSV s-ar întoarce la companiile controlate de Liviu Luca, fostul șef al Petromservice, condamnat și el alături de Vântu în acest dosar, pentru fapte similare. În acest dosar sunt sechestrate bunurile de valoare aparținând atât lui Vântu cât și lui Liviu Luca, dar despre el vom discuta în partea a doua a acestei anchete.

 

 

În februarie 2017, Vântu a fost condamnat la opt ani de detenţie în dosarul FNI. Nu pentru orchestrarea întregii scheme ponzi care a fost FNI, ci pentru spălarea banilor obținuți din escrocheria care i-a lăsat fără bani pe sute de mii de români creduli. Pe lângă condamnarea lui Vântu, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca statul să recupereze de la el, prin confiscare specială, 13.740.363 de lei şi 7.289.406 de dolari, adică aproape 13 milioane de dolari.

Pentru a recupera acești bani, ANAF a evaluat bunurile lui Vântu și a scos la vânzarea primele trei imobile deinute de acesta: hotelurile Lebăda și Sulina din Delta Dunării și o casă la Mihăilești (Giurgiu).

Complexul turistic „Lebăda” din Crişan

A fost evaluat de ANAF la suma de 1.637.040 de euro. Se întinde pe 39.384 de metri pătrați.

21191016 848633061984470 194498048 o

Evaluatorii Fiscului au identificat pe această proprietate hotelul, restaurantul, o bucătărie, șase magazii, un bazin de înot, o popicărie, o discotecă, o gheţărie, duşuri, un „turn observaţie”, o instalaţie de energie solară și o centrală termică. Hotelul și restaurantul par să fi fost renovate cândva în ultimii ani, însă ele nu sunt deschise pentru turiști.

View the embedded image gallery online at:
https://investigatiimedia.ro/investigatii/sov-1#sigProIde29fab68ed

Hotelul „Sulina”

Complexul hotel-restaurant Sulina se întinde pe 14.278 metri pătrați de teren intravilan, pe care sunt construite cele două clădiri vechi. Toată proprietatea este în paragină, totul este închis și părăsit de mai bine de zece ani, după cum susțin localnicii.

View the embedded image gallery online at:
https://investigatiimedia.ro/investigatii/sov-1#sigProId1ee281e43d

Documentele consultate de Centrul de Investigații Media arată însă că, în ciuda stării avansate de degradare a acestor bunuri, Fiscul speră să obțină aproape un milion de euro la licitația pentru această proprietate.

View the embedded image gallery online at:
https://investigatiimedia.ro/investigatii/sov-1#sigProId9945a982ad

Casa din Mihăileşti

Fiscul mai scoate la vânzare şi casa din Mihăileşti, Giurgiu a lui SOV. Locuinţa plus terenul au fost evaluate doar la 67.000 de euro, potrivit declarațiilor unor surse din cadul ANAF pentru Centrul de Investigații Media. 

Deși statul a achitat deja despagubiri către păgubiţii FNI în sumă de 427.000.000 de lei şi mai are de dat încă 310.00.000 de lei, acesta este primul demers al autorităților române de a recupera ceva din banii obținuți ilegal de Sorin Ovidiu Vântu. 

Majoritatea proprietăților acestuia sunt însă puse sub sechestru în dosarul delapidării Petromservice, în care a primit șase ani și două luni de închisoare și unde, alături de el, a mai fost condamnat fostul lider al sindicaliștilor din Petrom, Liviu Luca. De la Vântu și Luca statul ar trebui să recupereze 83 de milioane de euro, însă procedurile trenează. 

 

- va urma - 

---------------------------------------------

 

Text de Alex Costache
Foto: Centrul de Investigații Media
Editor: Ovidiu Vanghele

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares