Relu Fenechiu (Sursa foto: News.ro) Relu Fenechiu (Sursa foto: News.ro)

Relu Fenechiu, liber și imposibil de executat

Scris de  Aug 07, 2017

0 (zero) lei.

Atât a recuperat statul până acum din suma totală de 9.747.161 de lei pe care trebuia să o încaseze de la fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, după ce acesta a fost condamnat în două procese de corupție.

5.672.081 de lei reprezintă prejudiciul din dosarul „Transformatorul”, care i-a adus lui Relu Fenechiu o condamnare de cinci ani de închisoare.

Restul de 4.075.080 de lei reprezintă mita pe care Fenechiu a recunoscut că a primit-o de la „Siveco”, faptă ce i-a adus politicianului alți trei ani și zece luni de închisoare.

Închis încă din ianuarie 2014, Fenechiu a cerut - și a și obținut, în martie 2017 - contopirea celor două pedepse. Patru luni mai târziu avea să fie eliberat.

A făcut așadar trei ani și jumătate de închisoare, nu opt și zece luni, cât însumează cele două condamnări, și a ieșit.

Paradoxal, vestea eliberării a primit-o acasă, și nu la închisoare, unde se afla încă de vineri, într-o așa-numită permisie.

Centrul de Investigații Media a consultat actele din cele două dosare penale și documentele privind recuperarea prejudiciului, încercând să afle cum a reușit Fenechiu să scape din pușcărie fără să dea înapoi niciun leu din ceea ce instanțele au stabilit definitiv că a fost obținut ilegal.

Relu Fenechiu (FOTO: Liviu Chirica, MEDIAFAX)

Problemele lui Relu Fenechiu cu legea penală au început în 2011, când DNA i-a deschis dosarul cunoscut drept „Transformatorul”. Firmele lui Fenechiu vânduseră cu ani în urmă, pe bani grei, niște echipamente vechi unei firme de stat, Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova.

În 28 noiembrie 2011, când a început ancheta, procurorul DNA Paul Dumitriu, cel care a făcut dosarul „Transformatorul”, a pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Fenechiu: un teren de 1.567 de metri pătrați în cartierul I.C. Brătianu, pe Aleea Teilor din Iași, un teren de 1.101 metri pătrați în același cartier din zona Bucium, un teren de 2.000 de metri pătrați situat pe strada Fundac Socola, tot în Iași, și un SUV BMW cumpărat cu 223.352,50 de lei.

 

În 30 ianuarie 2014, instanța supremă a dat sentința definitivă în dosarul „Transformatorul”, a stabilit prejudiciul final iar Relu Fenechiu s-a dus la închisoare.

SISEE Moldova ajunsese între timp în colaps, grație managementului catastrofal în general și loviturii fatale date de firmele lui Fenechiu, în special. Firma de stat, reprezentată acum de un administrator judiciar (compania Sierra Quadrant Consulting Group), avea de alergat după bunurile lui Fenechiu, motiv pentru care a apelat la un executor judecătoresc.

Câteva luni mai târziu, însă, ordinele de executare au fost blocate de soția lui Fenechiu, care a anunțat că a divorțat de el și are dreptul la jumătate din respectivele bunuri sechestrate, toate obținute de fostul ministru în timpul căsătoriei.

În decembrie 2014, atunci când Mariana Fenechiu a cerut instanței suspendarea ordinului de executare silită a proprietăţilor aflate pe numele fostului ministru, o parte din actele contestate au fost anulate.

Pentru altele, deși au trecut trei ani, procesul încă nu s-a terminat, executarea silită nefiind încă decisă definitiv.

Aproape doi ani mai târziu, aflat în închisoare, Fenechiu a ajuns iar pe mâna DNA. De data asta, pentru o șpagă de aproape un milion de euro luată de la SIVECO. A recunoscut fapta și a obținut o condamnare în așa-numita procedură simplificată.

DNA a acceptat să încheie cu Fenechiu acordul de recunoaștere a vinovăției deși acesta nu plătise prejudiciul nici măcar în deja vechiul dosar „Transformatorul”.

Mai mult, în octombrie 2016, procurorii DNA Ploiești Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, cele care au instrumentat acest nou dosar, au pus sechestru asigurător fix pe aceleași bunuri sechestrate și în dosarul „Transformatorul”. Chiar dacă timp de aproape trei ani aceste bunuri nu fuseseră executate.

 

Cu toate că nu plătise prejudiciul anterior și nici nu returnase banii luați șpagă de la SIVECO, mai întâi procurorii DNA și apoi instanța au acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției cu Fenechiu.

A luat a doua condamnare, de trei ani și zece luni, și a rămas cu sechestrul pe aceleași bunuri.

Chiar dacă el era în pușcărie, soția a avut grijă de afaceri și de proprietăți.

Totul a început în 29 ianuarie 2014, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței definitive în dosarul „Transformatorul”, când frații Relu și Lucian Fenechiu au mers la notar și și-au mandatat soțiile, Daniela Mariana Fenechiu și Sidonia-Teodorina Fenechiu, să-i reprezinte în firma Engineering And General Constructing (Engeko) SA, fosta Fene Group SA.

Aceasta era nava-mamă a imperiului financiar al lui Relu Fenechiu, firma care construise cartierul rezidențial I.C. Brătianu în zona Bucium din Iași, acolo unde se află și proprietățile sechestrate.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, compania de construcţii era deţinută la acel moment de fraţii Relu Fenechiu (96%) şi Lucian Fenechiu (4%).

Prima decizie luată de cele două? În 5 martie 2014, Daniela Mariana Fenechiu și Sidonia-Teodorina Fenechiu au numit administrator firma Globocon SRL, condusă de Cristian Ghibu, fost secretar de stat la Transporturi în mandatul lui Relu Fenechiu. Omul de bază al fostului ministru, așadar.

O altă companie, Integra Bussines Consult (IBC) SRL, fostă Fene Consulting SRL, avea, până în decembrie 2014, ca acționar unic societatea Engineering And General Constructing (Engeko) SA, fosta Fene Group SA.

În 19 decembrie 2014, deși era, teoretic, în plin divorț de Relu Fenechiu, soția acestuia, Daniela Mariana Fenechiu, devine asociat al companiei, proprietar peste jumătate din părțile sociale.

În prezent, femeia este unic acționar, iar firma este administrată de același Globocon, un alter ego al omului de bază Ghibu.

Relu și Lucian Fenechiu mai aveau o firmă: La Rocca SRL. Și ea implicată în tranzacțiile cu transformatoare vechi vândute pe post de echipamente noi statului român.

Tot în 2014, deci teoretic tot în plin scandal de divorț, și în această firmă intră soția lui Relu Fenechiu, alături de copilul celor doi, Alex. Noul acționariat al La Rocca SRL devine Relu Fenechiu (43,7%), Lucian Fenechiu (43,7%), Alex Fenechiu (8,3%) și Daniela Fenechiu (4,3%).

Fostul ministru și fratele său au ieșit și din această firmă, astăzi ea fiind deținută doar de fosta nevastă a lui Relu Fenechiu și de copilul lor. Administrator? Același Globocon - Cristian Ghibu.

Odată securizate firmele, Mariana Fenechiu a trecut la albit proprietățile firmei-fanion.

Jurnaliștii de la „Reporter Iași” afirmă că, deși el era la închisoare, Engeko, firma-amiral a lui Relu Fenechiu, a vândut peste zece proprietăți din cele construite în cartierul ridicat în zona Bucium.

Aceeași firmă a început apoi să împartă proprietăți celorlalte firme în care acționari mai sunt acum doar soția și fiul lui Fenechiu.

Practic, firmele din care Fenechiu a ieșit încep să execute firma-mamă, fosta Fene Grup, în contul unor datorii. Un exemplu de astfel de tranzacție, publicată în Monitorul Oficial al României:

 

Astfel, în 2016, au fost date în plată către La Rocca, la preţul de 948.000 de lei, plus TVA, patru depozite aparținând Engeko, în suprafaţă totală de 218 metri pătraţi şi mai multe terenuri, scriu jurnaliștii ieșeni.

În acelaşi an a fost plătită o altă datorie a Engeko, de peste jumătate de milion de lei, către Integra Business Consulting SRL, deținută, cum spuneam, de Mariana Fenechiu. Suspect este faptul că, în acest caz, firma-mamă a plătit chiar mai mult decât datora firmei Marianei Fenechiu.

Alte tranzacţii au avut loc în vara lui 2016, când Engeko a vândut mai multe terenuri în zona Bucium. În unele situaţii, actele au fost făcute personal de soţia lui Relu Fenechiu, Mariana, de care fostul ministru a divorțat oficial în urmă cu trei ani.

Mariana Fenechiu (foto. reporteris.ro)

Și totuși, de ce este blocată executarea silită?

În acest moment, conform actelor de cadastru consultate de Centrul de Investigații Media, toate bunurile lui Relu Fenechiu (din Iași) sunt sub sechestrul pus încă din 2011, cu ipotecă de rang I în favoarea SIDEE Moldova (companie de stat) ca urmare a hotărârii definitive din dosarul „Transformatorul”.

De-atunci și până acum, lui Fenechiu nu i s-a mai găsit nicio proprietate, niciun bun, nimic de confiscat.

Tot statul, de data asta prin ANAF, are și ipoteca de rang II pe aceleași bunuri, după ce angajatele DNA Ploiești au pus sechestru pe aceleași bunuri care oricum erau greu de executat.

Ambele ipoteci sunt însă blocate de procesul de partaj dintre Relu și Mariana Fenechiu. Proces care nu s-a încheiat, deși în curând împlinește trei ani.

Potrivit surselor judiciare consultate de reporterii Centrului de Investigații Media, ANAF nu are prioritate în faţa executorului judecătoresc.

Teoretic, în momentul în care Fiscul îi găsește ceva lui Relu Fenechiu și reușește să și vândă, beneficiar este executorul judecătoresc, care are prioritate.

„Este regula publicităţii”, au explicat sursele citate. „Cine a fost primul, cine a deschis primul procedura de executare, a emis somaţia şi titlul executoriu”, susțin sursele noastre.

Această situație este descrisă și într-un document intern al ANAF aflat în posesia Centrului de Investigații Media.

facsimil document intern ANAF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, după hotărârea definitivă în cazul șpăgii de la SIVECO, inspectorii Fiscului au făcut ce aveau de făcut: au emis o somaţie de plată și au pus poprire pe conturi, deși Relu Fenechiu nu mai avea de ani de zile niciun ban în bancă.

În disperarea de a recupera ceva, orice, ANAF a cerut Penitenciarului Vaslui să-i oprească sumele care i-ar putea intra în cont fostului ministru, în cazul în care acesta ar fi fost scos la muncă. Așa e procedura.

Penitenciarul însă a comunicat sec că Relu Fenechiu nu a obţinut venituri în închisoare.

Într-un final, ANAF a pus sub sechestru - și acum vrea să evalueze - acțiunile lui Fenechiu la Engeko, fosta Fene Grup. De bunurile firmei nu se pot atinge, pentru că legea românească nu cunoștea instituția răspunderii penale a persoanei juridice la momentul la care Fene Grup a făcut super-afacerea cu transformatoare.

Concluzia?

„Oricum valoarea bunurilor indisponibilizate (sechestrate, n.r.) nu acoperă valoarea creanţei. Zero lei! E zero barat! Nu încasăm nimic de aici”, au declarat surse din ANAF reporterilor Centrului de Investigații Media.

Epilog

Duminică după-amiază, în cartierul de vile Ion Brătianu, unde locuiește Relu Fenechiu, era ceva agitație. Cartierul este unul privat, accesul se face printr-o barieră cu paznic. Mulți dintre proprietarii care nu sunt membri PNL sau apropiați ai familiei Fenechiu s-au plâns de-a lungul timpului că nu pot primi vizite din partea prietenilor sau familiilor fără ca musafirii să treacă printr-un adevărat „security check”. Controlul era și mai strict duminică, probabil pentru că, așa cum aveam să aflăm astăzi, Relu Fenechiu era acasă, în permisie de la pușcărie.

La numărul 1 pe Aleea Teilor se află probabil cea mai mare vilă din complex. Deși are garaj și foișor, casa lasă impresia că nu a mai fost locuită de multă vreme.

Legal, sechestrul pus pe ea nu ar împiedica familia Fenechiu să locuiască în ea. Nu pare însă că stă cineva aici. Este practic singura casă de pe întreaga stradă care nu are mașini parcate la vedere, fie în curte, fie pe alee. Este pitită după un zid de brazi plantați în dreptul porții.

Ceva mai sus, pe aceeași stradă, la numărul 6, este o altă clădire impunătoare. Aici își are domiciliul Mariana Fenechiu. Proprietatea este animată: în parcare există o mașină, curtea pare îngrijită iar musafirii sunt întâmpinați de un câine.

Mașina din curte avea însă numărul acoperit de o husă.

aleea teilor 6 (1)

 

Autor: Ionel Stoica
A contribuit: Alex Costache
Resursă locală: Cătălin Hopulele
Editor: Ovidiu Vanghele

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares