Cum și în ce condiții trăiesc şi învaţă cei mai vulnerabili dintre cei care se află în grija statului, ce drepturi au și cum li se respectă? Ce legi sunt complet neglijate de cei care ar trebui să le facă acestora o viață mai bună, dar uneori îi supun unor tratamente degradante? Cine răspunde pentru moartea celor închişi și unii dintre ei copii sau tineri? Ce se ascunde în spatele unor acte seci în care moartea nu se numește moarte, ci „stop cardio-respirator”? Cine-i verifică pe cei care ar trebui să-i ducă spre o viață normală, dar îi duc, pe mulți dintre ei, în gropi de la marginea cimitirelor, după o viață la marginea societății? Cum şi câte ONG-uri se implică în dezinstituţionalizarea tinerilor cu dizabilităţi?
Vă răspundem la aceste întrebări, împreună cu autorii investigațiilor realizate în cadrul proiectului, joi, 21 aprilie, la ora 9.30 la 14.00, la Hotel Capitol din Calea Victoriei 29, Bucureşti, la o dezbatere despre un fenomen pe care societatea românească îl credea de mult depășit, dar care este ingrozitor de actual.
Aşteptăm reprezentanți ai autorităților centrale, ai ONG-urilor şi ai misiunilor diplomatice străine la București.
Centrul de Investigații Media și Centrul de Resurse Juridice vă invită joi, 21 aprilie, la Hotel Capitol, între orele 09.30 – 14.00, la o dezbatere în care vom prezenta documentare de investigație jurnalistică despre persoanele cu dizabilități mintale închise în instituții, victime ale abuzurilor și corupției, și vom căuta, împreună cu reprezentanți ai autorităților, soluții pentru ca cei pe care nu-i vedem să aibă o viață mai demnă și mai bună.
Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigatii Media)
Georgiana Pascu (Centrul de Resurse Juridice)
si echipa de proiect