Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice organizeaza, in perioada 18-20 iunie 2015, la Mangalia, cel de-al doilea curs pentru jurnalisti, bloggeri si activisti din cadrul proiectului “Adevarul despre cei care nu exista – jurnalism si activism pentru drepturile celor cu dizabilitati din centrele finantate de stat”.
Cursul este menit sa-i formeze pe participanti in investigarea activitatii centrelor finantate de stat (publice sau private) in care sint inchise persoane cu dizabilitati mintale, plecand de la premisa, demonstrata cu date oferite de autoritatile publice, ca in jumatate din aceste centre din Romania au murit, in trei ani si jumatate, aproape 1.500 de beneficiari.
Cursantii vor beneficia de informatii despre jurnalismul de investigatie la modul general, vor lua contact cu legislatia aplicabila domeniului (drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate) sau vor invata cum sa interpreteze ceea ce gasesc in aceste locuri cvasi-inchise pentru publicul larg.
Participantilor li se va explica ce pot si ce nu pot face din punct de vedere legal in documentarea unui astfel de subiect, vor intelege unde se afla informatiile necesare descoperirii adevarului in legatura cu activitatea acestor institutii si vor intelege, pe baza unor exemple clare, cum se investigheaza eficient acest domeniu, cu scopul de a dezvalui atat abuzurile si incalcarile drepurilor omului la care beneficiarii centrelor sint supusi, cat si faptele de coruptie care le genereaza.
Trainerii sint jurnalisti si activisti ONG cu experienta in jurnalismul de investigatii si, respectiv, in activismul civic si juridic pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate in centre.
Dintre participantii la aceste cursuri, Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice vor selecta cinci proiecte de investigatie jurnalistica in acest domeniu, pe care le vor finanta cu cate 650 de euro brut.
Pentru o idee mai clara in legatura cu investigatiile de presa pe care cursantii asteptam sa le propuna, documenteze si realizeze, va propunem sa studiati un exemplu care va fi discutat in detaliu in cadrul cursului.
Cursul se va desfasura la Mangalia, la Hotel Solymar, conform unei agende pe care o gasiti mai jos. Programul incepe joi, 18 iunie, dupa pranz, se intinde pe intreaga durata a zilei de vineri si se termina sambata, dupa pranz.
Acest al doilea curs de la Mangalia se adreseaza in special jurnalistilor din presa locala din Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, precum si celor din presa centrala, cererile de inscriere primite de la acestia avand prioritate.
Acesta este cel de-al doilea si ultimul dintre cursurile pentru jurnalisti, bloggeri si activisti organizate in cadrul acestui proiect.
Pentru cursantii selectati in baza aplicatiilor transmise, organizatorii acopera integral costurile cu transportul (bilete de tren sau benzina in limita a 7,5 litri la suta de kilometri), cazarea si masa.
Asteptam cererile de inscriere - care sa contina un scurt CV, cateva mostre ale jurnalismului practicat si o motivatie de cel mult o suta de cuvinte in care sa explicati interesul pentru acoperirea domeniului propus - pana cel tarziu marti, 16 iunie 2015, ora 18.00, la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. In email trebuie sa se regaseasca si datele de contact, pentru eventuale nelamuriri.
Iata agenda evenimentului, care mai poate suferi mici modificari:
Atentie: numarul locurilor este limitat. Participantii vor fi selectati in functie de criterii precum experienta anterioara in monitorizarea domeniului asistentei sociale pentru persoane cu dizabilitati, experienta in jurnalismul de investigatii in general, experienta in presa.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.