Inscrieri la primul curs din proiectul “Adevarul despre cei care nu exista” – Cluj, 9-11 iunie 2015

Scris de  Iun 04, 2015

Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice organizeaza, in perioada 9-11 iunie 2015, la Cluj, primul dintre cele doua cursuri pentru jurnalisti, bloggeri si activisti din cadrul proiectului “Adevarul despre cei care nu exista – jurnalism si activism pentru drepturile celor cu dizabilitati din centrele finantate de stat”.

Cursul este menit sa-i formeze pe participanti in investigarea activitatii centrelor finantate de stat (publice sau private) in care sint inchise persoane cu dizabilitati mintale, plecand de la premisa, demonstrata cu date oferite de autoritatile publice, ca in jumatate din aceste centre din Romania au murit, in trei ani si jumatate, aproape 1.500 de beneficiari.

Cursantii vor beneficia de informatii despre jurnalismul de investigatie la modul general, vor lua contact cu legislatia aplicabila domeniului (asistenta sociala pentru persoane cu dizabilitati mintale institutionalizate) sau vor invata cum sa interpreteze ceea ce gasesc in aceste locuri cvasi-inchise pentru publicul larg.

Participantilor li se va explica ce pot si ce nu pot face din punct de vedere legal in documentarea unui astfel de subiect, vor intelege unde se afla informatiile necesare descoperirii adevarului in legatura cu activitatea acestor institutii si vor intelege, pe baza unor exemple clare, cum se investigheaza eficient acest domeniu, cu scopul de a dezvalui atat abuzurile si incalcarile drepurilor omului la care beneficiarii centrelor sint supusi, cat si faptele de coruptie care le genereaza.

Trainerii sint jurnalisti si activisti ONG cu experienta in jurnalismul de investigatii si, respectiv, in activismul civic si juridic pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale institutionalizate in centre.

Dintre participantii la aceste cursuri, Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice vor selecta cinci proiecte de investigatie jurnalistica in acest domeniu, pe care le vor finanta cu cate 650 de euro brut.

Pentru o idee mai clara in legatura cu investigatiile de presa pe care cursantii asteptam sa le propuna, documenteze si realizeze, va propunem sa studiati un exemplu care va fi discutat in detaliu in cadrul cursului.

Cursul se va desfasura la Cluj, la Hotel Victoria, conform unei agende pe care o gasiti mai jos. Programul incepe marti, 9 iunie, dupa pranz, se intinde pe intreaga durata a zilei de miercuri si se termina joi, dupa pranz.

Acest prim curs de la Cluj se adreseaza in special jurnalistilor din presa locala din Banat, Ardeal si nordul Moldovei, aplicatiile primite de la acestia avand prioritate. Un al doilea curs similar va avea loc la Mangalia, in perioada 18-20 iunie, si se adreseaza cu prioritate jurnalistilor din presa locala din Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea, precum si celor din presa din centrala. Vom reveni cu informatii punctuale despre acesta in urmatoarea perioada.

Pentru cursantii selectati in baza aplicatiilor transmise, organizatorii acopera integral costurile cu transportul (bilete de tren sau benzina in limita a 7,5 litri la suta de kilometri), cazarea si masa.

Asteptam aplicatiile doritorilor – care sa contina un scurt CV, cateva mostre ale jurnalismului practicat si o motivatie de cel mult o suta de cuvinte in care sa-si explice interesul pentru acoperirea domeniului propus – pana cel tarziu vineri, ora 18.00, la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. In email trebuie sa se regaseasca si datele de contact, pentru eventuale nelamuriri.

Iata agenda evenimentului, care mai poate suferi mici modificari:

Atentie: numarul locurilor este limitat. Participantii vor fi selectati in functie de criterii precum experienta anterioara in monitorizarea domeniului asistentei sociale pentru persoane cu dizabilitati, experienta in jurnalismul de investigatii in general, experienta in presa.

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares