Aproape 5.000 de persoane cu dizabilități mintale aflate în grija statului, în instituții închise dar cu titulaturi ce conțin cuvintele “ocrotire”, “recuperare” sau “reabilitare”, au murit în ultimii aproape cinci ani în România în condiții necunoscute. Numărul exact al lor, ca și alte date importante despre situația persoanelor închise în centre, a fost obținut chiar de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, în cadrul unei cercetări în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Monitorizările independente și investigațiile jurnalistice publicate în ultimele luni au arătat cum, de fapt, sistemul face orice altceva în afară de a oferi ocrotire, recuperare și reabilitare beneficiarilor. Putem spune că beneficiarii sunt, mai degrabă, un mijloc de supraviețuire sau chiar îmbogățire pentru acest sistem denumit pe nedrept „sistem de protecție socială”.
Centrul de Investigații Media și Centrul de Resurse Juridice vă invită joi, 3 martie, la ora 11.00, în sala de conferințe a Grand Hotel Traian din Iasi, la o dezbatere în care vor prezenta rezultate ale monitorizărilor independente și descoperirile jurnaliștilor de investigație care au documentat cazuri de abuz sau corupție având drept victime beneficiarii sistemului de asistență socială și medicală pentru persoanele cu dizabilități mintale închise în instituții, dar și la o dezbatere privind viitorul acestui sistem, în lumina recent adoptatului mecanism independent de monitorizare.
Vom vorbi despre monitorizări, investigații de presă și mijloacele de documentare ale jurnaliștilor, despre abuzuri, corupție, oameni fără drepturi, despre dezinstituționalizare și despre viitorul mecanism de monitorizare, un succes al societății civile menit să supravegheze atent modul în care sunt tratați cei instituționalizați cu nevoi speciale.
Vom prezenta radiografia situației din centrele din Iași și din județele din zonă, așa cum rezultă ea din datele DGASPC, și îi vom avea alături de noi pe responsabilii statului pentru a discuta împreună despre ce e de făcut pentru a îmbunătăți traiul beneficiarilor.
Vă aștepăm!