Centrul de Investigatii Media in 2014

Scris de  Dec 29, 2014

In anul 2014, primul in care a functionat integral ca organizatie non-guvernamentala, Centrul de Investigatii Media a publicat cateva anchete de presa importante, care au dus la deschiderea mai multor dosare penale in legatura cu posibile acte ilegale avand ca miza banii publici.

- La inceputul anului, in contextul scandalului public declansat de prabusirea unui avion SMURD pilotat de Adrian Iovan, dar mai ales de esecul operatiunii de cautare si salvare a posibililor supravietuitori, Centrul de Investigatii Media a dat publicitatii faptul ca statul roman, prin ROMATSA, a investit peste trei milioane de lei in amenajarea si dotarea unui centru destinat acestui gen de operatiuni "search and rescue".

Banii, mai exact 3.194.374,61 de lei, au ajuns la doua firme: una apartinand deputatului PSD Sebastian Ghita, cealalta controlata de un om de afaceri care, potrivit presei, este apropiat al sefului STS si asociat cu Aurel Fratila, un roman arestat si extradat in SUA pentru a fi judecat pentru export ilegal de tehnica militara catre Iran.

Ancheta judiciara in legatura cu acest accident aviatic este inca in desfasurare. Nici in legatura cu esecul operatiunii de cautare si salvare a victimelor nu a fost identificat vreun vinovat.

Reluam mai jos schema legaturilor celor doua companii care au accesat peste trei milioane de lei din banii publici pentru a infiinta un sistem de cautare si salvare care la momentul accidentului nu a functionat.

 

- In 18 februarie, Centrul de Investigatii Media a dezvaluit faptul ca ministrul Muncii de la acea data, Mariana Campeanu, si-a pensionat ilegal sotul, acordandu-i acestuia gradul I de invaliditate desi starea de sanatate nu o impunea. Pensionarea lui Iulian Campeau s-a produs in baza unor acte neclare si a unor diagnostice discutabile, pe vremea cand Mariana Campeanu era sef la Casa Judeteana de Pensii Ilfov.

Dosarul de pensionare al lui Iulian Campeanu a fost solutionat in timp record, el primind pensie si gradul I de invaliditate, situatie in care a primit si o indemnizatie de insotitor.

Numai din indemnizatia pentru insotitor, Iulian Campeanu a incasat, dupa calculele Centrului de Investigatii Media, suma de 54.184 de lei.

La cateva zile dupa publicarea acestei anchete de presa - realizata de Centrul de Investigatii Media cu sprijinul echipei conduse de Robert Turcescu, la acel moment realizator de emisiuni la B1TV, in prezent la Nasul TV - Mariana Campeanu a demisionat din Cabinet ca urmare a iesirii Partidului National Liberal de la guvernare.

Chiar si asa, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput o ancheta judiciara in legatura cu pensionarea sotului, in cadrul careia Mariana Campeanu a fost deja audiata ca martor.

Si Agentia Nationala de Integritate (ANI) a informat Centrul de Investigatii Media ca a declansat o investigatie impotriva fostului ministru Mariana Campeanu.

- La sfarsitul lunii martie, Centrul de Investigatii Media, in colaborare cu RISE Project, a publicat o ancheta referitoare la modul in care importante sume de bani au fost plimbate intre mai multe companii din grupul ASESOFT controlat de deputatul PSD Sebastian Ghita, cu scopul de a evita plata taxelor catre stat. Din mai multe documente intocmite de inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) reiese ca, in anul 2010, prin tranzactii de acest gen, grupul ASESOFT a prejudiciat statul cu 70 de milioane de lei.

Documentele intocmite de ANAF au fost transmise de inspectori atat Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, cat si Directiei Nationale Anticoruptie, sub forma de "sesizare penala".

Ancheta judiciara in acest dosar nu a fost pana in prezent finalizata.

- In luna aprilie, Centrul de Investigatii Media a investigat si alte nereguli ale Marianei Campeanu in functia de ministru, dezvaluind ca aceasta si-a angajat soferul pe post de consilier la cabinetul ministerial, dar si ca l-a numit pe cumnatul sefei sale de cabinet, condamnata in prima instanta la inchisoare cu executare pentru ca a trucat un concurs de angajare, in functia de director al Directiei Economice si Investitii a ministerului.

- Tot in luna aprilie, Centrul de Investigatii Media a aratat cum Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, isi face campanie  electorala in scoli, pe bani publici.

Prin “Programul de sustinere a invatamantului prescolar si clasele 0-VIII din mediul rural al Judetului Constanta”, finantat din bugetul Consiliului Judetean Constanta cu o suma de 8.173.200 de euro fara TVA pentru perioada 2013-2017, 34.500 de prescolari si scolari din satele din Constanta primesc pachete cu imbracaminte, incaltaminte, dulciuri, fructe si jucarii de la o firma aleasa prin licitatie de Consiliul Judetean Constanta. Printre cadourile date copiilor constanteni prin acest program se aflau si ceasuri de perete pe care era scris numele presedintelui CJ Constanta.

- Cateva zile mai tarziu, Centrul de Investigatii Media a publicat o ancheta privind casa din Romexpo in care, in schimbul unei chirii modice, locuia fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, "Excelenta-Sa" Mihail Vlasov.

- Desi aflat in arest dupa ce a fost prins in flagrant delict cand primea o mita de 200.000 de euro, Vlasov si-a anuntat intentia de a cumpara casa din Romexpo, iar Centrul de Investigatii Media a prezentat toate documentele referitoare la aceasta intentie  intr-o noua investigatie publicata in luna mai.

In urma publicarii acestei anchete, Primaria Sectorului 1 a constatat ca lucrarile de extindere la "vila Vlasov" din Romexpo au fost facute ilegal, cerand readucerea imobilului la starea initiala.

In prezent, Ingrid Vlasov, una dintre fiicele lui Mihail Vlasov, care locuia in aceasta casa, a fost evacuata de pe proprietate. Exista un litigiu intre familia Vlasov si Romexpo, dreptul de a locui in aceasta casa fiind disputat in instanta.

- Tot in luna mai, Centrul de Investigatii Media a scris despre o serie de nereguli flagrante la o licitatie privind serviciile de curatenie pentru Spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti. Ca urmare a publicarii acestei investigatii, procurorii bucuresteni au deschis o ancheta judiciara aflata inca in derulare.

La sfarsitul lunii mai, Centrul de Investigatii Media a primit si primul grant. Un proiect al carui scop este sa descopere si sa explice, pe baza unor anchete jurnalistice punctuale, numarul tot mai mare al cazurilor de practici incorecte in cheltuirea fondurilor publice, fie ele nationale sau europene, precum si sa atentioneze asupra acestor probleme, a primit finantare din partea Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul Ambasadei SUA la Bucuresti.

- Prima investigatie publicata in cadrul acestui proiect a fost cea referitoare la centrul pentru persoane cu dizabilitati mintale care functiona ilegal la Breaza, in Prahova, si unde sase dintre cei gazduiti acolo au murit in conditii suspecte, moartea lor fiind consemnata in certificate de deces false.

Ca urmare a publicarii acestui material, la care Centrul de Investigatii Media a colaborat cu Centrul de Resurse Juridice, procurorii prahoveni au deschis doua dosare penale, ulterior conexate la Parchetul Judecatoriei Campina. Cercetarile judiciare sint inca in desfasurare.

Centrul de Investigatii Media si Centrul de Resurse Juridice vor continua colaborarea in investigarea altor cazuri de acest gen si in anul 2015.

- In iunie, Centrul de Investigatii Media a publicat o ancheta privind modul in care Ministerul Transporturilor condus de Dan Sova nu a putut executa scrisoarea de garantie bancara depusa de Grupul Feroviar Roman al lui Gruia Stoica in cadrul procedurii de privatizare a CFR Marfa.

- A urmat, in iulie, o noua ancheta privind relatia dintre Ministerul Transporturilor si companiile lui Gruia Stoica. La 1 iulie, Centrul de Investigatii Media publica o plangere penala transmisa de ministrul Sova procurorilor DNA in legatura cu licitatia pentru contractul de transport de carbune pentru Complexul Energetic Oltenia. In acel document, deja fostul ministru Dan Sova reclama faptul ca reprezentantii CFR Marfa au mers la licitatie cu sase plicuri cu valori diferite ale ofertei.

- Tot in luna iulie, Centrul de Investigatii Media a scris despre legaturile dintre reprezentanti ai Academiei Romane si companiile din grupul Grivco apartinand omului de afaceri Dan Voiculescu, in prezent in inchisoare pentru privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare.

Prima ancheta publicata a vizat managementul catastrofal al patrimoniului Academiei in perioada in care acesta era gestionat de Alexandru Bogdan, un profesor care a ocupat functia de presedinte al Fundatiei Patrimoniu a Academiei Romane timp de mai multi ani. Prin deciziile acestuia, Academia Romana a pierdut cateva sute de hectare de teren in Constanta, primind in schimb mult mai putin teren intr-o zona fara valoare a judetului, la Topalu. Si acest teren de-aici, insa, a devenit util, astfel ca a fost inchiriat unei firme a grupului controlat de Dan Voiculescu. Am dezvaluit insa, odata cu cea de-a doua investigatie din aceasta serie, ca  profesorul Bogdan a lucrat in trecut pentru una dintre firmele din grupul Grivco.

Cea de-a treia ancheta privind legaturile dintre Academia Romana si Grivco a vizat modul in care firmele familiei Voiculescu au primit mii de hectare de teren agricol in arenda in judetul Calarasi.

In urma acestor anchete, profesorul Alexandru Bogdan a fost pus sub urmarire penala de procurorii DNA. Ancheta nu a fost deocamdata finalizata.

- In august, Centrul de Investigatii Media a publicat un contract halucinant incheiat intre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si un fost partener de afaceri de-al familiei Vlasov. Prin documentul dat publicitatii in 20 august, Camera de Comert condusa de Vlasov inchiria oale, tigai, ibrice si obiecte decorative de un gust indoielnic de la fostul partener de afaceri al lui Mihail Vlasov, platindu-i acestuia, cash, in doua transe, 1,2 milioane de euro.

Incheierea acestui contract a fost reclamata de noua conducere a Camerei de Comert la DNA, cel mai probabil Mihail Vlasov, in prezent cercetat in arest la domiciliu pentru luare de mita, urmand sa fie anchetat si pentru aceasta fapta.

- La 1 septembrie, Centrul de Investigatii Media a publicat o ancheta privind modul in care a fost facuta licitatia pentru serviciul de paza de la metrou. Din documentele date publicitatii reiesea faptul ca pretul pentru acest serviciu crestea cu mai mult de 50%, respectiv peste 30 de milioane de lei, pentru urmatorii patru ani.

Dupa momentul publicarii acestei investigatii, licitatia a fost anulata si urmeaza sa fie reluata dupa refacerea caietului de sarcini. Contractul a fost atribuit provizoriu unei alte companii, in locul celei care presteaza in mod traditional acest serviciu de peste opt ani, la pretul valabil inainte de licitatie.

- Tot in septembrie, Centrul de Investigatii Media a publicat un raport de audit care arata cum CFR Marfa s-a lasat pacalita in cadrul unei asocieri paguboase cu grupul de firme controlat de Gruia Stoica. Documentul arata cum CFR Marfa a pierdut controlul unor active importante in favoarea principalului concurent de pe piata, care a ajuns pana acolo incat le-a folosit impotriva companiei de stat, in licitatii pe care le-a castigat in detrimentul acesteia.

- In luna octombrie, in contextul declansarii cercetarilor in dosarul privind licentele Microsoft, Centrul de Investigatii Media a aratat legaturile mai vechi intre Dinu Pescariu, suspectat ca a intermediat o parte din mita in acest dosar, si Ecaterina Andronescu, fost ministru al educatiei, acuzat oficial de luare de mita. Ministerul condus de Andronescu i-a dat lui Pescariu, in 2009, in conditii extrem de avantajoase pentru fostul tenisman, controlul total asupra Bazei Cutezatorii pentru 25 de ani, in schimbul unei chirii modice pentru valoarea proprietatii.

 

Ecaterina Andronescu a negat ca semnatura de pe acel contract i-ar apartine, sugerand ca aceasta ar putea fi a lui Mihnea Costoiu, care-i era adjunct la acel moment.

Andronescu si Pescariu sint in prezenti urmariti penal in dosarul privind mita pentru cumpararea licentelor Microsoft.

- In luna noiembrie, Centrul de Investigatii Media s-a concentrat pe problema privind votul pentru alegerile prezidentiale in diaspora. In primul tur, in 2 noiembrie, procesul electoral a fost ingreunat de o circulara data de Ministerul Afacerilor Externe catre toate misiunile diplomatice romanesti care gazduiau sectii de votare. Prin aceasta circulara, MAE obliga, la cererea BEC, ca declaratiile pe proprie raspundere impotriva votului multiplu sa fie completate in sectiile de votare, si nu in afara lor. Din acest motiv, scrutinul a mers foarte greu.

Problema declaratiei pe proprie raspundere a fost rezolvata tot printr-o decizie a BEC in aceeasi zi, insa si in turul al doilea, in 16 noiembrie, scrutinul a creat mari probleme organizatorilor. Centrul de Investigatii Media a creat o retea de observatori ad-hoc care, in 16 noiembrie, au transmis in timp real informatii si imagini de la sectiile de votare din toata lumea.

Un clip video realizat in acea zi pentru Centrul de Investigatii Media de fotoreporterul roman Bogdan Maran a devenit viral pe internet, avand peste 105.000 de vizualizari si 1.700 de share-uri pe Facebook.

- La sfarsitul lunii noiembrie, Centrul de Investigatii Media a publicat o investigatie privind modul in care Consiliul Judetean Constanta a gestionat un elicopter cumparat din bani europeni pentru interventii de urgenta. Elicopterul a fost predat SMURD dupa un an si jumatate, timp in care, desi a facut aproape 600 de zboruri care au cumulat peste 150 de ore, nu a participat la nicio misiune de salvare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie investigheaza in prezent cele relatate in ancheta Centrului de Investigatii Media. La inceputul anului 2015, DNA a anuntat oficial ca a inceput o ancheta impotriva lui Nicusor Constantinescu pe baza informatiilor publicate de Centrul de Investigatii Media in legatura cu utilizarea elicopterului.

Din pacate, la trei saptamani dupa aparitia acestei anchete, elicopterul, aflat deja in operarea SMURD, s-a prabusit in lacul Siutghiol din Constanta, cei patru oameni aflati la bord gasindu-si sfarsitul.

- Luna decembrie a fost momentul primei conferinte organizate de Asociatia Centrul de Investigatii Media. In cadrul proiectului finantat de Departamentul de Stat al SUA prin Ambasada SUA de la Bucuresti, in 11 decembrie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, a avut loc conferinta in care anchetele realizate in cadrul acestui program au fost prezentate si dezbatute in compania unei asistente compuse din judecatori, procurori, reprezentanti ai Ministerului de Interne, reprezentanti ai misiunilor diplomatice la Bucuresti, activisti si jurnalisti.

Pe langa anchetele Centrului de Investigatii Media, la conferinta organizata in parteneriat cu Freedom House Romania si Expert Forum Romania au fost prezentate si realizarile editoriale ale colegilor de la RISE Project.

Asadar, pe parcursul anului 2014, anchetele Centrului de Investigatii Media (CIM) au urmarit modul in care au fost cheltuiti aproximativ 180 de milioane de euro din fonduri publice. Ca urmare a investigatiilor de presa ale CIM, procurorii romani au deschis cinci anchete judiciare.

Daca va place cum lucram si vreti sa ne sustineti, ne puteti face donatii prin PayPal sau, pana in 25 mai 2015, prin sistemul de donatii "2% pentru ONG-uri". Gasiti pe site-ul nostru, la sectiunea "Donatii", formularele prin care ne puteti transfera 2% din impozit, completate deja cu datele organizatiei noastre. Tot ce trebuie sa faceti este sa descarcati formularele, sa le completati cu datele dumneavoastra, sa le semnati si sa le trimiteti prin posta la administratia financiara de domiciliu. 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

0
Shares